НАВАЛА НА ЗЛАТО - ПОРАСЛА ПОТРАЖЊА ЗА ДУКАТИМА И ПОЛУГАМА :: Semberija INFO ::

 

НАВАЛА НА ЗЛАТО - ПОРАСЛА ПОТРАЖЊА ЗА ДУКАТИМА И ПОЛУГАМА


- Украјинска криза и све већа инфлација узроци су за пораст потражње за златом у Аустрији.

Висока потражња за златним дукатима и полугама превазилази понуду домаћих продаваца вредних метала. Компанија "Минце Естерајх", која производи златне дукате, саопштила је да је у протекле две недjеље значајно порастао обрт од продаје злата.

"Од уласка Русије у Украину остварили смо обрт од око 500 милиона евра само од посла са продавцима на велико, то јест банкама и продавницаа ".

 Поређења ради прошлогодишњи обрт износио је око 200 милиона евра. "Ми непрестано производимо и стално испручујемо раобу, али потражња није никада била већа. Сада је код нас као код пекара, оно што производимо продајемо одмах следећег дана ", додала је она. У продавницама "Mince Esterajh" било је клијената који су само у једном дану од избијања рата у Укрјаини купили дукате " Филхармонија " за милиона евра. На онлајн шопу је на дан избијања рата обрт био три милиона евра.

И компанија "Егуса" указује да је потражња за златним полугама велика, а највише се купују мале полуге од 100 и 250 грама. Аустријанци у злату виде сигурну инвестицију за будућност, у доба када расте инфлација и неизвjесност.

(Тањуг)