УСТАВ ЈЕ ОСНОВНИ ТЕМЕЉ СЛОБОДЕ СРПСКОГ НАРОДА :: Semberija INFO ::

 

УСТАВ ЈЕ ОСНОВНИ ТЕМЕЉ СЛОБОДЕ СРПСКОГ НАРОДА


Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске тврди да је усвајање првог Устава Српске било визионарско, јер је био темељ слободе српског народа.

-Овај устав је био основа за дјеловање тадашње републике српског народа у БиХ. Омогућено је њено функционисање, а касније развој и напредак Српске. То је довело и до тога да Српска у Дејтону буде призната као један од ентитета у БиХ и саставни дио државне заједнице", рекао је Недљко Чубриловић поводом 30 година од усвајања првог Устава РС и нагласио је да се у обзир морају узети и историјске чињенице и околности у којима је донесен први Устав РС.

Како је рекао предсједник Народне скупштине РС, деведестих година прошлог вијека српски народ је желио да сачува тадашњу државу. Међутим, други народи су хтјели да напусте Југославију и формирају своју државу, а дешавања у БиХ су опредијелила српски народ да донесе Устав''.

Што се тиче промјена Устава Републике Српске, Недељко Чубриловић мисли да промјене сада нису могуће, али да је реално да се РС настави борити за очување уставности, надлежности и свега што јој је омогућено Дејтонским мировним споразумом.

Подсјећамо, први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

-Тим Уставом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива'', апострофирао је Недељко Чубриловић.