БАЈДЕН НАЈАВИО НОВЕ САНКЦИЈЕ: "ПУТИН ЖЕЛИ ЦАРСТВО ПО СВАКУ ЦИЈЕНУ" :: Semberija INFO ::

 

БАЈДЕН НАЈАВИО НОВЕ САНКЦИЈЕ: "ПУТИН ЖЕЛИ ЦАРСТВО ПО СВАКУ ЦИЈЕНУ"


- Путин је ово планирао мјесецима, говоримо то већ дуго. Нагомилао је више од 170.000 војника на граници. Одбацио је све дипломатске напоре САД-а и савезника. седмицама упозоравамо да ће се ово догодити. И сад се то одвија више-мање онако како смо предвидјели, рекао је предсједник САД Џозеф Бајден на прес конференцији.

"Оптуживали су Украјину за геноцид и агресију. Признали су тзв. републике на украјинском територију. Путин је објавио рат и за само пар тренутака пројектили су почели падати по Украјини", рекао је Бајден.

Истакао је за Путина да је он одабрао овај рат и да ће сносити посљедице.

"Путин је агресор. Путин је одабрао овај рат и сад ће и он и његова земља сносити посљедице. Данас најављујем тешке санкције, посљедице ће бити тешке по руску економију. САД не ради то сам, него у сурадњи с ЕУ и многим партнерима широм свијета. Управо сам разговарао с лидерима G7. Ограничит ћемо руске способности пословања у доларима, фунтама и еврима", рекао је Бајден.

Посебно је истакао да се руска берза данас срушила.

"Блокирали смо руске банке, одрезали смо Русију од америчког финансијских система. Данас у санкције укључујемо још четири велике банке, то укључује и ВТБ. Замрзнут ћемо им трилионе долара у САД", рекао је Бајден.

Бајден је такође рекао да ће Русији онемогућити модернизацију војске.

"НАТО је јутрос активирао свој план обране, а ја сам одобрио слање додатних војника у постројбе за хитне реакције", рекао је Биден.

"Ударили смо на њихову индустрију високе технологије и онемогућићемо им модернизацију војске. Предузимамо и кораке да обранимо своје савезнике у НАТО-у. Сутра се одвија самит НАТО-а, на којем ће бити 30 земаља. Тамо ћемо договорити даљње кораке. Само ове године послали смо војне опреме у вриједности од 650 милиона долара", додао је Бајден.

Бајден је посебно истакао да се америчка војска неће борити у Украјини.

"Понављам , америчка војска се неће борити у Украјини, али ћемо бранити сваки центиметар територија чланица НАТО-а. НАТО није никад био овако уједињен. Понављам , за НАТО је напад на једну чланицу напад на све чланице", рекао је Бајден.

Додао је да ова агресија не може проћи без одговора.

"Америка се противи насилницима, Америка се бори за слободу. То је оно што ми јесмо. Спремни смо и за све хакерске нападе, спремни смо одговорити на њих", рекао је.

Предсједник САД рекао је да је разговарао са Зеленским и да ће му дати сваку потребну подршку.

"Синоћ сам разговарао са Зеленским и рекао му да је САД уз њега и да ће му дати сваку потребну подршку. Украјина је независна задњих 30 година и показали су да неће толерисати никога тко им покушава отети земљу. Ово је опасан тренутак за цијелу Европу. Сад је сасвим јасно што занима Путина и његове криминалце, он жели царство по сваку цијену, промјеном граница силом и покретањем рата без разлога", рекао је Бајден.

Бајден је истакао да ће Путинова агресија скупо коштати Русију.

"Будите сигурни у то. Кад се историја буде писала, остаће записано да је Путинова агресија на Украјину оставила Русију слабом, а остатак свијета јачим. Путин неће угасити демократију и слободу. Слобода ће побиједити", закључио је Бајден.