ЗЕЛЕНСКИ: УКРАЈИНА ЗА ПОВРАТАК ТРАЖЕЊУ МИРНОГ РЈЕШЕЊА :: Semberija INFO ::

 

ЗЕЛЕНСКИ: УКРАЈИНА ЗА ПОВРАТАК ТРАЖЕЊУ МИРНОГ РЈЕШЕЊА


- Украјина предлаже повратак на пут тражења мирног рјешења актуелне ситуације, поручио је данас украјински предсједник Володимир Зеленски.

"Желимо да нагласимо да Украјина није била та која је закорачила путем рата, али Украјина предлаже повратак на пут тражења мира", рекао је Зеленски у видео-поруци објављеној на његовом налогу на Телеграму, а преноси ТАС С.

Он је истакао да су против Русије, због, како је навео, инвазије на Украјину, већ почеле да дјелују најмоћније санкције у свјетској историји.

"У сталном сам контакту са лидерима партнерских земаља и међународних организација. Против Русије су већ почеле да се примјењују прве санкције из великог пакета, најмоћнијег у свјетској историји", рекао је Зеленски.

Он је истакао да Украјинце нико неће моћи да убиједи или натјера да се одрекну слободе и независности Украјине.

Сматра да руско руководство то покушава да уради Русији уништавањем потенцијала своје земље.

"Све што је Русија урадила од 2000. може једноставно бити спаљено уживо пред свијетом", рекао је Зеленски.
Зеленски тврди да украјинске снаге успјешно бране регион Донбаса, на истоку Украјине.

Предсједник Украјине је данас рекао да је најпроблематичније подручје у Херсону, на југу земље, гдје се руска војска помјерила сјеверно од Крима, преноси ББЦ.

Украјински предсједник описао је сукобе у тој земљи као "звук нове гвоздене завјесе која пада и дијели Русију од цивилизованог свијета".

Предсједник Русије Владимир Путин ноћас је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донио одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу.

Он је истакао да планови Русије не укључују окупацију Украјине.
 
(Тањуг)