ВЕЛИКИ БРОЈ ОБВЕЗНИКА У СРПСКОЈ НЕ ПЛАЋА ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ :: Semberija INFO ::

 

ВЕЛИКИ БРОЈ ОБВЕЗНИКА У СРПСКОЈ НЕ ПЛАЋА ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ


Foto
У Републици Српској велики број некретнина није уписано у фискални регистар, што значи да велики број обвезника не плаћа порез, изјавила је за РТРС савјетница министра финансија Српске Сњежана Келечевић.

Келечевићева је поручила да се закон односи на све, те да је намјера да се прошири обухват наплате пореза на непокретности, будући да су то стоодстотни приходи локалне заједнице намијењени за њихов развој.
 
- Закон дефинише да те порезе, уколико их не пријаве власници и корисници непокретности, треба да идентификују јединице локалне управе и пошаљу Пореској управи Српске на даљи процес - појаснила је Келечевићева.
 
Она је навела да локална управа идентификује, Пореска управа Републике Српске пријављује, а сви регистри и подаци о непокретности налазе се у Републичкој управи за геодетске и имовинскоправне послове, те да у тој констелацији треба успоставити бољу међусобну проходност.
 
- Локална самоуправа преузима податке од Републичке геодетске управе, постоји фискални регистар и, једоставно, упоређивањем та два регистра доћи ће се до података оних непокретности обвезника који нису у систему фискалног регистра - истакла је Келечевићева.

(Глас Српске)