НАСТАВА НЕ ТРПИ ЗБОГ ЗАРАЖЕНИХ :: Semberija INFO ::

 

НАСТАВА НЕ ТРПИ ЗБОГ ЗАРАЖЕНИХ


- У Републици Српској на вирус корона тренутно је позитивно 139 наставика у основним и 81 у средњим школама, али то не утиче на наставни процес.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, казао је за "Независне новине" да на продручју бањалучке регије тренутно имају 38 наставника у изолацији те 28 наставника који су позитивни на вурус корона.

"Настава се одвија без проблема те је ситуација подношљива, а замјена у школама има довољно", казао је Попржен.
Јелена Чанчар, предсједница Актива директора основних школа сарајевско-романијске и горњодринске регије, казала је за "Независне новине" да на подручју ових регија двије школе имају већи број наставника који су позитивни и налазе се у изолацији.

"Што се тиче осталих школа немамо већих проблема, немамо много наставног особља у изолацији, један или два наставника по школи", казала је Чанчарева.

Додала је да имају довољан број наставника који раде у школама, те се настава одвија редовно по плану.

Милорад Надаждин, предсједник Актива директора основних школа херцеговачке регије, казао је за "Независне новине" да тренутно имају 10 позитивних наставника те 10 наставника у изолацији.

"Сви наставници су добро, те наставу обављају онлине, пошто су школе у Требињу на онлине ситему", казао је Надаждин.

Додао је да је солидарност наставника на великом нивоу те се међусобмо мијењају. Такође, на вирус корона тренутно је позитивно 167 ученика основних те 159 ђака средњих школа.

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић истакла је да Министарство редовно прати епидемиолошку ситуацију у школама те указала на неопходност поштовања препоручених епидемиолошких мјера.

Додала је да ове мјере за циљ имају редовно и несметано одвијање наставе у школским клупама, посебно сада када се у Српској биљежи раст броја заражених вирусом корона.

"Надамо се да ћемо превазићи овај талас вируса корона и да ћемо се вратити редовним активностима. Наравно, епидемиолошка ситуација ће налагати да ли ће се настава одвијати онлине или у школским клупама, с циљем очувања здравља", рекла је Тривићева.

На састанку, којем је присуствовао и директор Републичког педагошког завода Српске Предраг Дамјановић, констатовано је да се настава у другом полугодишту у основним и средњим школама у РС одвија несметано у школским клупама, осим у Требињу, Љубињу, Вишеграду и Сокоцу, гдје се организује настава на даљину због погоршане епидемиолошке ситуације, а у ресорно министарство стигао је и захтјев за онлине одвијање наставе из Основне школе "Петар Кочић" у бањалучком насељу Кола.

(Независне)