НА ДЕФИЛЕУ ЗА ДАН РЕПУБЛИКЕ 2.800 ЉУДИ :: Semberija INFO ::

 

НА ДЕФИЛЕУ ЗА ДАН РЕПУБЛИКЕ 2.800 ЉУДИ


Foto
БАЊАЛУКА У току су посљедње припреме за обиљежавање Дана Републике Српске, поводом којег ће активности бити организоване три дана, а у најатрактивнијем дијелу, свечаном дефилеу, који ће бити организован у Бањалуци у недјељу у подне, учествоваће 2.800 људи, потврђено је за "Независне новине".

Уз око 2.000 припадника цивилног сектора, Улицом краља Петра Првог Карађорђевића поносно ће прошетати и више од 800 полицајаца, који ће показати дио своје опреме, укључујући и деспоте, а учествоваће и коњица.

Централном бањалучком улицом, од зграде Народног позоришта РС до Трга Крајине, проћи ће и бројни спортски клубови, ветерани, борачка, те остала удружења од посебног значаја, а очекује се да ће све то посматрати на хиљаде грађана.

На снази ће бити посебне мјере безбједности. Биће забрањени превоз експлозивних материја те подизање дронова, али и одржавање ватромета без одобрења МУПа.

"Апелујемо на све који ће долазити да поред себе имају идентификациони документ, да не носе велике торбе, руксаке и слично", рекла је Мирна Миљановић, начелница Одјељења за односе с јавношћу МУПа Српске, те потврдила да ће генерална проба бити уприличена дан раније и велики број грађана ће моћи да дође да види и тај дио.

Дакле, програм ће трајати у суботу, недјељу и понедјељак у више градова Српске и Брчко дистрикту, па ће тако првог дана викенда, с почетком у 18 часова, бити одржана свечана академија у Спортској дворани "Борик" Бањалука.
Како је саопштено из Кабинета предсједнице Српске, за суботу, у 10 часова предвиђено је полагање вијенаца на Споменик палим борцима Војске РС, а планиране су активности и у другим градовима. Рецимо, у Модричи делегација Српске положиће вијенац на споменобиљежје бившег предсједника Српске Милана Јелића.

У Бањалуци, 8. јануара, у 12 часова, делегација Кабинета предсједнице Републике положиће цвијеће на Споменик бањалучким бебама на Тргу српских јунака.

Истог дана, у Концертној дворани Културног центра Бански двор предвиђена је додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима. За 18 часова планирана је свечана академија поводом  Дана Републике у Спортској дворани "Борик".

У недјељу, 9. јануара, патријарх Порфирије боравиће у Бањалуци, гдје ће служити свету архијерејску литургију у Храму Христа Спаситеља с почетком у девет часова.

У подне ће, дакле, бити уприличен свечани дефиле у Бањалуци, а у 19 часова велики ватромет уз концерт Полицијског оркестра МУПа Републике Српске на платоу испред Палате Републике. Дан касније, односно у понедјељак, с почетком у 11.30, предвиђено је обиљежавање Дана Републике у Брчко дистрикту. 

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, потврдио је да на прославу Дана Републике Српске 9. јануара, када се слави 30 година њеног постојања, долазе представници Русије, Кине, Србије, те истакао да ће ове године бити још више гостију и пријатеља који су привржени праву да Српска буде оно што јесте.

Он је нагласио да је до фамозне одлуке "инквизиционог и антисрпског" Уставног суда БиХ која се тиче 9. јануара на обиљежавање Дана Републике Српске долазио и високи представник, а да се након те одлуке све промијенило.
"Када су укидали Дан Републике Српске, рекли су да то вријеђа осјећање муслимана. То није тачно! Скупштина се десила, случајно или намјерно, 9. јануара 1992. године на вјерски празник посвећен Светом првомученику и архиђакону Стефану. Ми остајемо при томе, то је чињеница", изјавио је Додик.

Александар Савић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске, честитао је свим православним вјерницима у Републици Српској, институцијама Српске, а посебно борцима, ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца предстојећи Божић и Дан Републике Српске.

"Увјерен сам да ћемо наше празнике с поносом прослављати још дуги низ година у миру и у слободи", истакао је Савић.

Предсједница Удружења жена жртава рата Српске Божица Живковић Рајилић каже да је Српска заштита српског и свих народа који с њим живе и треба да траје вјечно.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да се прошла година за Српску показала као преломна у смислу формирања свијести о томе да је Српска једини начин да српски народ живи у слободи.

Извор: Независне