НОВА СТУДИЈА ОТКРИЛА РАЗВИЈА ЛИ СЕ ОМИКРОН БРЖЕ У ПЛУЋИМА ИЛИ ДИСАЈНИМ ПУТЕВИМА :: Semberija INFO ::

 

НОВА СТУДИЈА ОТКРИЛА РАЗВИЈА ЛИ СЕ ОМИКРОН БРЖЕ У ПЛУЋИМА ИЛИ ДИСАЈНИМ ПУТЕВИМА


Foto: Chokniti Khongchum/Pexels
- Омикрон се размножава другачије од осталих варијанти корона вируса у дисајним путевима и у плућима, објавили су у сриједу научици, додајући да би то сазнање могло помоћи у предвиђању дјеловања омикрона и посљедица које оставља на здравље.

Појаснили су да се омикрон брже размножава у дисајним путевима, а спорије у самим плућима.

У поређењу с ранијом варијантом корона вируса, делтом, омикрон се умножава 70 пута брже у ткивима која облажу дисајне путеве, што може олакшати његов пренос с особе на особу, рекли су.

Али се у плућним ткивима омикрон умножава 10 пута спорије од изворне верзије корона вируса, што би могло резултирати развојем мање тешког облика болести.

У саопштењу за медије које је објавио Универзитет у Хонг Конгу, водитељ студије др Мицхаел Цхан Цхи-wаи је написао: "Важно је напоменути да тежина болести која се развија код људи није одређена само репликацијом вируса, већ и имуносном реакцијом појединца на инфекцију, која се понекад развије у упалу опасну по живот".

Чека се стручна рецензија

Коначна стручна рецензија службеног извјештаја резултата истраживања о омикрону је у току, након чега ће га тим истраживача из Хонг Конга објавити у стручном часопису.

"Ако зарази већи број људи, овај врло заразни вирус може проузроковати тежи облик болести, па и смрт, премда је сам вирус вјероватно мање патоген. Стога би, ако у обзир узмемо резултате свих недавно проведених студија који показују да омикрон дијелом може избјећи природно стечени имунитет, као и онај постигнут вакцинацјом свеукупна пријетња од ове варијанте врло вјероватно могла бити велика", казао је Цхан Цхи-wаи.

Омикрон се чвршће веже уз станице

Начин на који се омикрон веже за станице и антитијела баца ново свјетло на његово понашање и могао би помоћи у стварању антитијела који неутралишу, рекли су научници.

Користећи рачунарске моделе протеина шиљка на површини омикрона стручњаци су анализирали молекуларне интеракције до којих долази када се протеин шиљка веже за ACE2 рецепторе, што вирусу омогућава продор у станицу.
"Изворни вирус се само'руковао' с протеином ACE2, а у случају омикрона'та интеракција више изгледа попут интеракције пара који се држи за руке с испреплетеним прстима'", сликовито је појаснио Јосепх Лубин са Универзитету Рутгерс у Њу Џерзију.

"Молекуларна анатомија", подврста микроскопске анатомије која се бави идентификацијом и описом молекуларних структура станица, ткива и органа у организму могла би помоћи у тому да се појасни на који начин омикронове мутације 'сарађују' те тако помажу при зарази станица, додао је Лубин.

Истраживачки тим је направио модел шиљка с различитим типовима антитијела која су га покушала напасти.

Научници су појаснили да антитијела нападају из различитих углова, "као што се обрана фудбалске екипе напада играча који води лопту", при чему га један омета с леђа, а други сприједа, рекао је Лубин.

Чини се да ће нека антитијела у том процесу "отпасти" док ће друга вјероватно остати учинковита.

Допунске вакцине без сумње подижу ниво антитијела, што резултира"већим бројем бранилаца", а то би донекле могло надокнадити "слабији стисак појединачног антитијела", рекао је Лубин.

Четворо од 10 заражених несвјесно шири вирус

Заражене особе без симптома могу знатно придонијети пријеносу САРС-ЦоВа-2, с обзиром на то да чине 40,5 одсто потврђених инфекција у цијелом свијету, резултати су студије објављени у уторак на интернетским страницама часописа ЈАМА.

Научници су објединили податке из 77 претходно проведених студија у које је било укључено укупно 19.884 особа с потврђеном инфекцијом САРС-ЦоВом-2.

Установили су да је међу зараженима било око 40 одсто асимптоматских особа.

Такође је откривено 54 одсто заражених трудница, 53 одсто путника заражених током путовања авионом или на крстарењима, 48 одсто заражених штићеника домова пензионера и 30 одсто заражених у здравственим установама, било да се радило о запосленима медицинских установа или о хоспитализованим пацијентима.

Укупни постотак асимптоматских инфекција у Сјеверној Америци износио је око 46 одсто, у Европи око 44 одсто и у Азији 28 одсто.

"Високи постотак асимптоматских инфекција указује на потенцијални ризик од асимптоматског преноса заразе у заједницама", написали су Мин Лиу и његови колеге с кинеског Универзитета Пекинг.
 
(Индеx)