БОШЊАЧКЕ ПАРТИЈЕ СЕ ПОВЛАЧЕ: ИЗБОРНА РЕФОРМА ДОЖИВЈЕЛА КРАХ :: Semberija INFO ::

 

БОШЊАЧКЕ ПАРТИЈЕ СЕ ПОВЛАЧЕ: ИЗБОРНА РЕФОРМА ДОЖИВЈЕЛА КРАХ


- Као што се и очекивало, од договора о измјенама Изборног закона БиХ Бошњака и Хрвата неће бити ништа с обзиром на то да су опозиционе бошњачке партије напустиле те преговоре, и то након што су Метју Палмер, изасланик САД за изборну реформу, и Ангелина Ајхорст, директорица при Европској служби за спољне послове, отказали посјету БиХ.

Након информација да су Ајхорстова и Палмер отказали посјету, једна по једна бошњачка партија почела је да саопштава да неће учествовати у даљим преговорима јер, како су истакли, не желе да буду подршка СДА која Хрватима жели да уступи оно на шта опозиција никада не би пристала. Из преговора се прво повукао СДП, а то су најавили и у Нашој странци, док ће остале партије СДА, НиП, ДФ и СББ одлуку донијети у наредним данима.

Истовремено из Хрватског народног сабора (ХНС) саопштили су да бошњачки политички званичници, предвођени СДА, најављеним напуштањем преговора не само да доводе у питање одржавање општих избора наредне године, него и саму будућност БиХ и њених институција.

Из ХНС-а указују да се бошњачка унитаристичка идеологија, утемељена на дискриминацији и наметању политичких представника, не може издићи из својих ускогрудних и дискриминаторских поставки.

"У околностима највеће политичке кризе, када је дијалог странака у ФБиХ у завршној фази и када смо надомак потпуне стабилизације, након застоја институција БиХ од српског политичког водства, доводи се у питање и функционисање федералних институција од бошњачке политичке власти", истакли су из ХНС-а.

У саопштењу се додаје да медијатори и партнери из међународне заједнице сада имају кристално јасну слику ко, зашто и каквим методама задржавања статуса кво жели да оствари великобошњачке идеологије и због чега излазе из цјелокупне приче.

Иначе , Пламер и Ајхорстова приликом задње посјете БиХ почетком децембра истакли су да је времена за договор све мање те да ће се након прве рунде преговора до краја године још једном вратити у БиХ, међутим до тога није и по свему судећи неће доћи.

"Процес који се фокусирао на удовољавање партикуларним страначким интересима, базиран на идеји да ће опозиција статирати и служити као залеђе СДА, а без могућности утицаја на садржај, био је осуђен на овај исход", рекла је Сабина Чудић, потпредсједница Наше странке. Такође и Нермин Никшић, предсједник СДП-а, потврдио је да неће учествовати у преговорима о измјенама Изборног закона и уставним промјенама све док се не деблокира "државна власт и повуку закључци НС РС".

Када је ријеч о могућности да општи избори БиХ наредне године не буду одржани, Никшић је рекао да БиХ не смије бити у ситуацији да буде без избора те да је могуће да их неко бојкотује и да то није непозната ситуација у свијету.

Када је ријеч о самим закључцима Народне скупштине РС и блокади институција БиХ, Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, током одвојених разговора са Дереком Шолетом, савјетником америчког државног секретара, и Оливером Вархељијем, европским комесаром за проширење, рекао је да закључци НС РС не излазе из оквира Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума те да се Република Српска снажно залаже за дијалог са свима у БиХ како би се криза превазишла.

Додик је поновио да Република Српска поштује територијални интегритет БиХ те да је Српска посвећена миру, дијалогу, поштовању Устава БиХ и да очекује да се и остали у БиХ врате уставним рјешењима која су обавезујућа за све. У разговору са Вархељијем, Додик је изразио очекивање да ће измјене и допуне Кривичног закона БиХ које је наметнуо Валентин Инцко, бивши високи представник у БиХ, а којима се забрањује негирање геноцида, бити повучене.

(Независне)