МАКРОН : БАЛКАН ЈЕ СРЦЕ ЕВРОПЕ :: Semberija INFO ::

 

МАКРОН : БАЛКАН ЈЕ СРЦЕ ЕВРОПЕ


Foto: Beta/AP
- Предсједник Француске Емануел Макрон издвојио је да је западни Балкан као један од приоритета наступајућег француског предсједавања Савјетом ЕУ у првој половини 2022. године.

Макрон је на конференцији за медије у Паризу поручио да су јасна европска перспектива западног Балкана, инвестирање у јединство региона и заједничке амбиције ЕУ и региона оно на чему треба радити у наредом периоду.
"Западни Балкан је више од сусједства. Балкан је срце Европе", поручио је предсједник Макрон.

Емануел Макрон је, представљајући приоритете француског предсједавања ЕУ, констатовао да је Западни Балкан данас поново испуњен тензијама и указао да ЕУ има "посебну одговорност" када је овај регион у питању.

"Морамо да водимо политику поновног ангажмана и инвестирања у циљу економске интеграције овог региона. Морамо да се боримо против манипулација неколико регионалних сила које кроз Балкан желе да дестабилизују Европу. Политички и економски рад на Западном Балкану је рад на суверенитету Европе", нагаласио је Макрон.

Француски предсједник је упозорио и да се за 50 година неће моћи да говори о "Европи мира" уколико се западни Балкан "остави у ситуацији у којој је сад".

(Тањуг)