КОНЦЕСИЈОМ ДО НОВОГ ЖИВОТА РУДНИКА ЉУБИЈА :: Semberija INFO ::

 

КОНЦЕСИЈОМ ДО НОВОГ ЖИВОТА РУДНИКА ЉУБИЈА


- Влада РС је разговарала с представницима компаније "Миттал" и Рудника жељезне руде (РЖР) Љубија да се реализује други концепт приватизације кроз додјелу концесије за експлоатацију руде у Љубији.

Рекао је ово Радован Вишковић, премијер РС, који је додао да се о овоме преговара с Министарством енергетике и рударства.

"Ми ћемо кроз уплату дивиденде коју је 'Миттал' већ уплатио према РЖР-у на неки начин докапитализовати РЖР и направити заједничко предузеће РЖР-а и 'Миттала', које је и сада заједничко, али ћемо ојачати капацитете РЖР-а и ићи у експлоатацију руде у Љубији", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Истакао је да је ово потреба и Републике Српске, приједорске регије, али и града Приједора.

"Приједор готово 100 година рудари. Без Љубије, Омарска и тај дио имају капацитете који могу трајати још три или четири године. С рударењем у Љубији, према истраженим резервама, продужује се период експлоатације на 20 и више година", рекао је Вишковић.

Нагласио је да Рудник Љубија нема никакве везе с литијумом, јер је то рудник жељезних руда.

О поновном покретању РЖР Љубија дан раније је говорио и Петар Ђокић, министар енергетике и рударства РС, који је такође казао да се посљедњих годину дана интензивно тражи рјешење за покретање овог рудника, гдје је рударска производња заустављена прије 29 година.

Додао је да није једноставан посао отворити рудник у стању у којем се налазе рударски објекти и саме површине гдје ће се вршити експлоатација, већ је то врло захтјеван и дуготрајан процес.

"Сигурно до годину дана, ако се интензивно крене у рад, биће потребно од дана када крену активности до тренутка отварања рудника. Наш циљ је да учинимо све што можемо да помогнемо да ова наша заједничка компанија, 'АрцелорМиттал Приједор' буде носилац те рударске производње и да обновимо ту производњу на начин да ће се добијати концесија за производњу жељезне руде. РЖР ће бити у саставу 'Миттала' и даље као компанија са својим удјелом", каже Ђокић.

Како је појаснио, циљ Владе јесте и да оспособи РЖР као предузеће, да га економско-финансијски подигне у односу на оно што је био до сада и да као такво буде способно да буде квалитетнији партнер заједно с "Митталом" у заједничком предузећу које ће у наредном периоду овдје вршити експлоатацију.

Ђокић је рекао да је продаја државног капитала у РЖР Љубија и даље опција, али да то неће утицати на позицију РЖР-а у оквиру заједничког предузећа "АрцелорМиттал Приједор", гдје је учешће РЖР-а 49 одсто.

"'Миттал ' је, према дугорочном уговору који је закључен 2004. године , носилац рударске производње у овом региону и то се не може промијенити, али се могу мијењати односи унутар заједничког предузећа на начин да се нешто другачије договара, али то је питање које ће доћи на ред", казао је Ђокић, додајући да је најважније је да ће овдје бити рударска производња, да ће она ангажовати 300-400 радника.

Како је навео Станко Вујковић, директор РЖР Љубија Приједор, рјешење да се поново покрене отварање Рудника Љубија се очекује крајем идуће или почетком 2023. године.

"Влада интензивно ради на докапитализацији РЖР-а да би оснажила компанију која ће ући с партнером'Миталом' у све будуће пројекте. Без обзира на прекомпозицију коју ће 'Миттал' имати у Омарској, ми очекујемо 200 нових радних мјеста овдје", додао је Вујковић.

Младен Јелача, директор компаније "АрцелорМиттал Приједор", казао је да су испитивања и тестирања у лабораторији показала да се може мијешати љубијска руда с рудом у Омарској, те да се тиме продужи вијек у Омарској, а да се у Љубији започне експлоатација.

"Пруга која стоји колико и рудник тражи адекватно рјешење и очекујемо од ресорног министарства да то ријеши", рекао је Јелача.
 
(Независна)