Лоша епидемиолошка слика у БиХ, стопа вакцинисаних алармантна :: Semberija INFO ::

 

Лоша епидемиолошка слика у БиХ, стопа вакцинисаних алармантна


Делта сој коронавируса у четвртом таласу лакше се шири и знатно је заразнији, упозоравају из Опште болнице "Примаријус доктор Абдулах Накаш" у Сарајеву. Додају, клиничке слике из дана у дан се погоршавају, много дјеце је заражено и на респиратору.

"Буквално из дана у дан, за два дана људи буду на респиратору. Задњих дана сам добила информацију да има јако пуно дјеце заражене, чак и на респиратору. То је страшно, поразно, зато што се јако пуно шири. Треба вакцинација, маске, дистанца, мања окупљања", истиче Лејла Беговић Хаџибајрић из Опште болнице.

Стопа вакцинисаних од 22 посто алармантна је, упозорава имунолог Јасенко Карамехић. Додаје да су мјере добре, само их треба примјењивати.

"Нове се и не требају доносити, с тим да се ове садашње имплементирају. Ја не видим да се то ради. Оне се требају имплементирати и уз повећан број вакцина, вакцинација, мислим да би се стање дало побољшати. Обрнуто, ако се то не догоди, не пише нам се добро нимало", наглашава Карамехић.

Због великих гужви у вријеме снижења поводом "Црног петка", у неким тржним центрима у Сарајеву инспектори су наложили и хитну мјеру повремених затварања улаза. Како би се повећала колективна имунизација и оба ентитетска министарства здравства најављују увођење ВПТ потврда. У Федерацији БиХ ова одлука је на снази од 20. децембра.

"Да ЗЗЈЗ ФБиХ сачини метеодолошко упутство за ове потврде подразумијева колико дуго након цијепљења прве, друге, треће дозе је на снази та потврда", каже Марина Бера, помоћница министра здравства Федерације БиХ.

Из Министарства цивилних послова поручују да се и даље обављају консултације како би се успоставио правни оквир за систем дигиталне потврде у БиХ, чиме би путовање ван граница с јединственим Ковид пасошом било олакшано нашим грађанима.


БХРТ