БРОЈНИ ДРЖАВЉАНИ БИХ ИЗМИЧУ ХАПШЕЊУ ИАКО СУ ГОДИНАМА НА ПОТЈЕРНИЦАМА ЗБОГ ТЕРОРИЗМА :: Semberija INFO ::

 

БРОЈНИ ДРЖАВЉАНИ БИХ ИЗМИЧУ ХАПШЕЊУ ИАКО СУ ГОДИНАМА НА ПОТЈЕРНИЦАМА ЗБОГ ТЕРОРИЗМА


- Бројни држављани БиХ који се доводе у везу с тероризмом измичу руци правде, иако су им имена и фотографије већ годинама на црвеним потјерницама Интерпола, што значи да увид у њихове податке имају полицијске агенције широм свијета.

На озлоглашеној листи налази се и име Мурадифа Хамзабеговића, чијој се супрузи Сени Хамзабеговић, оптуженој за финансирање терористичких активности, ових дана суди у Суду БиХ. И Мурадифа терете за слична кривична дјела.
"Тражи се због удруживања у сврху извршења кривичних дјела - кријумчарења особа, организовања терористичке групе, финансирања терористичких активности", наведено је на сајту Интерпола.

Док се за њим трага, из суднице Суда БиХ цуре нове информације о спорној улози његове оптужене супруге.

Истражиоци Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) су се прије неколико дана појавили као свједоци те открили на који начин је новац из БиХ послат за куповину оружја бх. држављанима у Сирији. Први истражилац СИПА је испричао како су припадници ове агенције из куће Фикрета Зукића у Бановићима одузели рачунар и мобилне телефоне који су били предмет вјештачења.

Вјештачењем комуникације из Скyпеа су дошли до информација да је Фикрет послао новац у Сирију синовима Едину и Елведину да би купили оружје. У комуникацији се спомињу, како је казао истражилац, "госпођа Хамзабеговић и њен супруг".

"Он , Фикрет, предаће новац Сени преко брата Миде, више од 1.000 евра на подручју БиХ. А на подручју Сирије њен супруг предаће новац Едину", рекао је истражилац СИПА.

На Интерполовој листи одбјеглих су и име и фотографија Алије Кесеровића, за којим се, како је наведено, трага због организовања терористичке групе, односно противправног придруживања страним паравојним или параполицијским формацијама.

За Кесеровићем, који је рођен у Бужиму, црвена потјерница је расписана још 2018. године , на захтјев правосудних органа БиХ. Подсјетимо , он се 2016. године појавио у пропагандном филму Исламске државе под насловом "Структура хилафета", у којем се та терористичка организација хвали бројним "војним успјесима".

И име Едина Муфтића још је на страници Интерпола, на црвеној потјерници, и то због тероризма, односно врбовања за терористичке активности, финансирања терористичких активности итд.

У овом моменту на страницама Интерпола због активности повезаних с тероризмом се трага за укупно 16 особа из БиХ, док их је прољетос било 15.

То што нека од ових лица већ годинама измичу руци правде не чуди безбједносне стручњаке, који истичу да је вјероватно да су неки од бјегунаца још на територији Сирије.

"Ти наши грађани су већином на подручју Сирије, у тим неким затворима које држе курдске снаге, тако да сигурно још ту нема никаквих обавеза да се те особе испоруче. Они други који су можда ван тог простора још су недоступни институцијама и органима који их траже, а ко ће знати, можда користе и друге индентитете и мало теже им је ући у траг", рекао је за "Независне новине" Армин Кржалић, професор на Факултету за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву.

Подсјетимо , према доступним информацијама, у паклу Сирије и Ирака у протеклим годинама биле су стотине грађана БиХ, а одраније доступне информације показују да се у сиријским камповима Ал-Хол и Ал-Рој, према оперативним подацима, налази још око 100 особа.
 
(Независне)