СТИГАО ПУН ГРАД МИГРАНАТА, БИХ ИМ НЕ ЖЕЛИ БИТИ СПАВАОНИЦА :: Semberija INFO ::

 

СТИГАО ПУН ГРАД МИГРАНАТА, БИХ ИМ НЕ ЖЕЛИ БИТИ СПАВАОНИЦА


Foto: FENA
 - У овој и протеклих неколико година у БиХ је откривено толико миграната колико становника има већи град, закључује се из података који су јуче изнесени у Сарајеву на регионалној конференцији о миграцијама.

"Од 2018. до 2021. године у БиХ је откривено више од 84.000 незаконитих миграната, од чега је намјеру за азил изразило 94 посто, док је захтјев поднијело нешто више од три посто", рекао је Селмо Цикотић, министар безбједности БиХ, те додао да је БиХ једна од земаља које су посебно погођене мигрантским токовима.

Он је навео да је у односу на 6.000 до 8.000 миграната, колико је раније бивало смјештено у прихватним центрима, посљедњих мјесеци број опао на 2.500. Цикотић се пожалио да БиХ има хронични проблем с недостатком новца и техничких средстава, као и броја људи у агенцијама укљученим у процес управљања миграцијама.

Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, поручио је да је затварање западнобалканске руте за мигранте отворило простор кријумчарима који и данас представљају проблем за БиХ.

"БиХ с обзиром на величину и број становника носи превелики терет миграцијске кризе коју су креирали неки изван ове државе. Сусрећемо се са два изазова - хуманитарним и сигурносним. Спремни смо на сарадњу са свим земљама, али нисмо спремни да будемо спаваоница мигрантима на путу за земље западне Европе", рекао је Тегелтија.

Оливер Вархељи, комесар за проширење и политику сусједства ЕУ, у обраћању видео-линком истакао је да су питања миграција заједнички проблем свих у Европи.

"БиХ треба да ради на дугорочним рјешењима по овом питању. Миграције су заједнички изазов и посвећени смо раду са свим земљама у регији", рекао је Вархељи те додао да је због ситуације у Авганистану опасност од илегалне миграције у региону висока, као и да могућност од нове кризе не може бити искључена.

Илва Јохансон, комесарка ЕУ за унутрашње послове, изнијела је став да би мигранти требало да буду распоређени и у РС, што, подсјетимо, званичници Српске одбијају.

"Систем управљања значи и равноправно распоређивање прихватних центара на цијелом подручју БиХ, укључујући РС и кантоне с хрватском већином", рекла је она обраћајући се путем Зоом апликације.

Јохан Затлер, шеф Делегације ЕУ у БиХ, тврди да често на улицама Сарајева разговара с мигрантима који долазе из земаља на основу којих не могу бити квалификовани за статус избјеглице.

"Често говоре да долазе из Марока, Непала, Алжира, али увијек мислим о томе шта су прошли да би дошли до Сарајева. Миграције постају проблем када се њима не управља. Кључна ствар је како трансформирати систем управљања миграцијама", каже Затлер, који је указао да је пословна заједница у БиХ више забринута питањем емиграције због недостатка радне снаге, те се на проблем миграција може гледати и на тај начин.

Алеш Хојс, министар унутрашњих послова Словеније, захвалио је Тегелтији што је рекао да БиХ неће бити спаваоница за мигранте на путу ка ЕУ.

Хојс , чија је земља предсједавајућа Савјетом ЕУ, рекао је да ЕУ не треба спаваће собе за мигранте, већ треба помоћ земаља западног Балкана како би се уједињеним снагама сви заједнички борили против илегалних миграната, међу којима може да буде терориста и других безбједносно опасних лица.

На вишедневној регионалној конференцији "Сарајево Мигратион Диалогуе" учествују бројни домаћи, регионални, али и европски званичници.
 
(Независне)