ЕУФОР дио новог европског одбрамбеног концепта :: Semberija INFO ::

 

ЕУФОР дио новог европског одбрамбеног концепта


БРИСЕЛ - Министри спољних послова ЕУ данас су на састанку о новом безбједносном концепту ЕУ Стратешки компас причали и о војној мисији ЕУФОР у БиХ, али на прес-конференцији након састанка није било никаквих информација о детаљима.

Жозеф Борељ, високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност, представио је Стратешки компас, документ који ће званично бити усвојен наредног марта, а о којем смо и ми протеклих мјесеци више пута писали. Борељ је у једној реченици током прес-конференције рекао да је добра вијест што је продужен мандат мисији ЕУФОР-а и више о томе током ње није давао информације.

Протеклих мјесеци добили смо више информација да ће и мисија ЕУ у БиХ бити обухваћена овим процесом те да ће можда ова мисија добити и нови мандат. С обзиром на чињеницу да је Русија у Савјету безбједности УН-а прије неколико дана замало одбила да да одобрење да се продужи мандат ЕУФОР-а у БиХ, могуће је да ће једна од опција на столу бити и нови мандат војној мисији ЕУ у БиХ.

Оно што смо добили прије састанка званично јесте да ће министри спољних послова у склопу разговора о ЕУФОР-у разговарати и о безбједносној ситуацији у БиХ, у свјетлу недавних дешавања и повећане нестабилности у земљи.

"Под тачком текући послови, министри ће бити обавијештени о недавним дешавањима која се односе на обнављање мандата ЕУФОР-у и операцији 'Алтхеа' у БиХ, координисаном концепту о војном присуству на мору, војној мобилности и сарадњу са земљама ЕУ које нису у НАТО-у", објашњено нам је.

Петер Стано, један од портпарола Европске комисије, за "Независне" је рекао да операција ЕУФОР "Алтхеа" и даље игра кључну улогу у јачању безбједносне и стабилне ситуације у БиХ, што је основа за даљи напредак на путу ка ЕУ.

"Кроз ту операцију ЕУ јесте и остаће посвећена подршци БиХ у очувању сигурног и стабилног окружења", рекао нам је он.

Подсјећања ради, "Независне новине" су крајем прошле године писале да је Европски савјет тада у закључцима у вези с ЕУФОР-ом нагласио да до љета 2021. године очекује одлуку о будућности мисије.

"Савјет с радошћу очекује наредни стратешки преглед, најкасније до средине 2021. године, као базу за разговор о будућим задацима ЕУФОР-а, начину на који ће се операција даље кретати, а све то имајући у виду потребу за подршком напретку БиХ у европским интеграцијама и узимајући у обзир безбједносну ситуацију на терену", наглашено је у закључку.

Иако Борељ није говорио детаљније о ЕУФОР-у, из свега оног што је рекао о Стратешком компасу могу се извући неки од закључака. Како је објаснио, ЕУ ће у својим војним мисијама у иностранству, а од којих је ЕУФОР једна од најважнијих, радити тијесно са САД и НАТО-ом, чији је генерални секретар јуче био присутан на радном ручку с министрима спољних послова земаља чланица ЕУ. Такође, Борељ је рекао да ће ЕУ имати у припреми могућност да у кризна подручја пошаље до 5.000 војника, који ће бити специјализовани у складу с мисијом за коју се шаљу. Примјера ради, говорио је о могућностима извлачења грађана из угрожених подручја, за шта ће бити потребна једна врста војне операције, или о могућностима мисија одвајања зараћених страна, за шта ће бити потребни другачији капацитети.

"Оно што смо констатовали јесте да свједочимо расту нестабилности, транснационалним пријетњама, и све ће то утицати на нашу безбједност. Очекујемо више кориштења хибридних тактика, што је нешто што се може данас видјети на граници са Бјелорусијом", рекао је Борељ.


Независне новине