Францускиња Одри Азулеј поново изабрана за директорку Унеска :: Semberija INFO ::

 

Францускиња Одри Азулеј поново изабрана за директорку Унеска


Досадашња генерална директорка Унеска Одри Азулеј реизабрана је на ту функцију након гласања представника 193 државе чланице.

Она је први пут именована 2017. године након жестоке кампање и с мисијом да оживи посустало финансирање рада те организације након што је бивши председник САД Доналд Трамп оптужио Унеско да је антиизраелски настројен и одлучио да се Америка повуче из организације.

Унеско је основан непосредно након Другог светског рата с идејом да се заштити заједничко културно наслеђе човјечанства и познат је по означавању и заштити значајних археолошких и природних локалитета, од острва Галапагос до гробница у Тимбуктуу.

Већина активности Унеска није праћена контроверзама, али резолуција о томе како треба штитити вјерске објекте у Јерусалиму је била осјетљиво питање због којег су се САД и повукле из организације оптуживши је за антиизраелску кампању.

У тренутку напуштања Унеска Вашингтон је дуговао 542 милиона долара на име чланарине.
Међутим, Вашингтон тренутно предузима опрезне кораке ка поновном придруживању Унеску, потврдили су добро упућени дипломатски и конгресни извори.

Амерички закон, иначе, забрањује финансирање било којег тијела УН које је прихватило Палестину као пуноправног члана.

Агенције