Водостаји ријека опадају, стање се нормализује :: Semberija INFO ::

 

Водостаји ријека опадају, стање се нормализује


Фото - Фена

Стање на поплављеним подручјима у Босни и Херцеговини се нормализује, након што су водостаји већине ријека данас у опадању. Штете се и даље збрајају, а становници у поплављеним мјестима страхују од најављених нових падавина.

Након обилних падавина ситуација у ТК се нормализује

Након вишедневних падавина ситуација у Тузланском кантону се постепено стабилизује. 

Јучер у поподневним сатима три ријеке на подручју Живиница: Спреча, Гостеља и Оскова су биле на ивици излијевања, док су данас водостаји тих ријека у опадању.

"Након ангажовања свих расположивих служби заштите и спашавања, те престанка падавина, стање на терену је боље и тренутно нема елемената за проглашење стања природне несреће", изјавио је градоначелник Живиница Самир Камењаковић.

Све службе су на терену у обиласку одређених локација како би се ријешили проблеми настали због падавина.

Током јучерашњег дана и ноћи све службе за спашавање су радиле на прочишћењу корита како не би дошло до зачепљења, изградњи додатних насипа помоћу врећа са пијеском и санирања клизишта, како би биле избјегнуте веће материјалне штете. 

Такођер из превентивних разлога, приступило се и евакуацији 13 становника.

У Страшњу, насељу на подручју Живиница, екипе Цивилне заштите  су на  терену и пољопривредна земљишта су под водом, извјештава репортерка БХРТ. 

Куће и људски животи нису у опасности.  Након повлачења ријека Гостеља и Оскова,  расте ниво Спрече,када би могло бити проблрема.  Наредна 24 сата су проблематична. Мјештани су навикли на овакве стање, те се припремају. 

У Тузли  је пријављено плављење не неколико  стамбених објеката,а из Цивилне заштите кажу да су то изоловани случајеви. Брана језера Модрац је у порасту,али с обзиром на то да је киша престала, не би требало бити проблема. 

Поплаве направиле велике штете у Кијеву  

Поплаве су нанијеле велику материјалну штету становништву Источног Сарајева.  Премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић обишли су  данас поплављена подручја  у општинама Трново и Источна Илиџа.  
 
 Киша тренутно не пада, али се становници припремају, јер су најављене нове падавине.  Људи су у страху, и кажу да оваква штета није запамћена у посљедњих 100 година, јавља репортерка БХРТ. 

Премијер РС Радован Вишковић је током посјете  најавио је помоћ  свим људима који су претрпјели штете. Изразио је очекивање да ће градска и општинска комисија изаћи не терен, како би евидентирали штету. Истакао је да ће сигурно требати времена да се санирају све штете. 

"Сваком човјеку ће, у границама наших могућности, бити пружена помоћ, без обзира колика је она", рекао  је Вишковић, нагласивши како је добро што није било људских жртава. 

Начелник општине Трново  Драгомир Гаговић рекао је како су ових дана непрестано радила два, три багера, какоашчистили тефен, те да је забрињавајуће што је најављена киша. 

Јака киша са олујним вјетром нанијела је велику штету и Олимпијском центру Јахорина. 

Водостај Босне нижи за 60 цм

Водостај ријеке Босне у општинама низводно од Зенице јутрос је нижи за око 60-ак центиметара у односу на ранија мјерења те више не пријети да причини штете- казао је у изјави за Фену директор Кантоналне управе цивилне заштите Зеничко-добојског кантона џавид Аличић.

- Према посљедњим мјерењима, јутрос у 6.00 сати, ријека Босна се у свим градовима у нашем кантону враћа у своје корито. Просјечно је водостај нижи за око 60 центиметара него синоћ, а што је, имајући у виду да је престала падати и киша, јако охрабрујуће.Можемо рећи да је ријека Босна, у протекла два, критична дана „протутњала“ нашим кантоном без да је прузрочила веће штете - каже Аличић.

Вода је, каже, успјела продријети у пет-шест кућа у Какњу, али то су подручја која су плављена и до сада.  Већих поплава, додаје, није било ни на ушћу Усоре у ријеку Босну у оштини Добој-Југ.

- Усора јесте у једном тренутку била у порасту на свом ушћу, јер је била надошла Босна, али се излила тек у „шпицу“.
С обзиром да се, на том дијелу, ради о пољопривредном земљишту те да су пољопривредни усјеви убрани, није било штете- напомиње Аличић.

Биоштица се, додаје, још јучер повукла у своје корито па се повукла и вода из објеката на излетишту „Зелени вир“ у Олову те је већ почело и њихово чишћење. Рано је, кажа Аличић, још говорити о штетама које је проузрочило излијевање ријеке Босне у Високом и Какњу.

Тек предстоји формирање комисија које ће, најављује, обићи поплављена подручја и објекте те сачинити извјештаје.

Повукао се водостај  Босне у Добоју, нема опасности од излијевања

Такођер, водостај ријеке Босне у Добоју јутрос је опао у односу на мјерење од протекле ноћи, у 7.30 сати износио је 265 центиметра.

Водостај је у 1.30 минута износио 308 центиметара, а у 23.00 часа био 324 центиметра, подаци су Републичког хидрометеоролошког завода.

Висина коте редовне одбране од поплава у Добоју износи 300 центиметара, а ванредне 450 центиметара.

Херцеговина: Водостаји у паду, Хотовље још недоступно  

У Херцеговини јутрос ситуација на већини подручја стабилна. Вода се повлачи а водостаји су у паду или стагнацији. 

Прометна комуникација тече уредно с изнимкама неколико регионалних путова на подручју оштине Коњиц.  Ријеч је о путу р 436 Борци-Калиновник те путевма и према насељима Рајац и селу Хотовље. 

Активности санације посљедица клизишта и данас су у току а Општина Коњиц упутила је позив за помоћ у ангажирању грађевинских стројева  како би се што скорије ријешио проблем на деблокади путне комуникације. 

Опрскрба електричном енергијом уредна је на цијелом подручју ХНК,  осим у дијеловима Општине Коњиц од насеља Диндол до Хотовља,  али екипе Електроприврде раде на отклањању тих кварова.


Фена / БХРТ