Ниже марже без ефекта на кућне буџете :: Semberija INFO ::

 

Ниже марже без ефекта на кућне буџете


БАЊАЛУКА - Најављено смањење марже на основне животне намирнице, о чему би требало данас да се изјасни Влада Републике Српске, неће оставити видљивији траг и олакшати свакодневицу домаћинствима, јер су цијене у посљедњих четири-пет мјесеци превише порасле.

Тврде то за “Глас Српске” представници удружења потрошача и економисти, реагујући на најаву премијера Радована Вишковића да ће Влада на данашњој сједници реаговати на раст цијена и донијети измјене уредбе о маржама којима је предвиђено њено ограничење за основне животне намирнице. Вишковић је нагласио да је до сада максимална маржа у велепродаји и малопродаји била десет, односно осам одсто, а да ће тим измјенама бити осам одсто, односно шест.

У Удружењу за заштиту потрошача “Дон” из Приједора кажу да ће измјене уредбе о маржама од два одсто готово невидљиво утицати на кућне буџете грађана.

- Далеко од тога да не подржавамо одлуку Владе да се колико-толико заштите потрошачи, али чини се да су поскупљења толико велика да ће смањење бити занемарљиво, посебно због тога што већина производа стиже из увоза - навели су у овом удружењу.

Поручују и да је сада прави час да се окренемо домаћој производњи и производима које можемо набавити на нашем тржишту, јер су приликом набавке јефтинији. Из удружења “Дон” подсјећају да је у посљедњем периоду дошло до поскупљења готово свих основних животних намирница.

- Све је присутније смањење грамаже, разне акције, па је тешко све детаљно попратити. Ипак, највидљивије је поскупљење уља, чије су цијене са двије марке скочиле на 3,20 КМ, па чак и више од четири марке, у зависности од произвођача - додају у удружењу “Дон”.

И економиста Александар Љубоја каже да најављено минимално ограничење марже неће имати утицаја на животни стандард.

- Ради се о промјени од неких два одсто и ако посматрате чак и јефтиније артикле, на крају нећемо имати видљив ефекат када је у питању животни стандард - тврди Љубоја.

Он напомиње да ће вјероватно доћи до мањег волумена прикупљања индиректних пореза.

- Ипак, ограничења маржи на тржишту и економијама гдје цијену робе диктира понуда и потражња, са малим износима не могу донијети апсолутно никакве ефекте - сматра Љубоја.

Влада Српске донијела је 2019. године Уредбу о ограничавању маржи у промету робе, којом се привредним друштвима, правним лицима и предузетницима ограничава маржа при формирању цијена у промету на велико, односно на мало, а одредбе те уредбе су на снази и данас.

Тим актом маржа се ограничава искључиво на производе који спадају у основне животне намирнице и то: со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, маргарин, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер, храна за бебе и лијекови.

Корекције

Стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС Божана Радошевић каже да поскупљење горива увијек диктира раст цијена осталих производа, али да када дође до нижих цијена нафтних деривата, не долази до корекције осталих цјеновника.

- Цијене појединих намирница порасле су од пет до десет одсто, па чак и до 50 одсто, као што је случај са јестивим уљем - навела је Радошевићева.


Глас Српске