ОД ВЕЛИКЕ ПОМОЋИ МОЗАИКУ И ЦРВЕНОМ КРСТУ: ГО ФАР ФОНДАЦИЈА ДОНИРАЛА ПРВА СРЕДСТВА :: Semberija INFO ::

 

ОД ВЕЛИКЕ ПОМОЋИ МОЗАИКУ И ЦРВЕНОМ КРСТУ: ГО ФАР ФОНДАЦИЈА ДОНИРАЛА ПРВА СРЕДСТВА


Кромпир , лук, купус и хљеб – с тим списком је Мирослав Субашић из Мозаика пријатељства отишао у куповину чим је добио донацију ГО ФАР Фондације.

Никад довољно намирница за јавну кухињу у Бањалуци, каже Субашић и напомиње да ових три хиљаде марака значи још неколико стотина оброка за оне који му сваки дан долазе.

„Сад дијелимо 600 оброка дневно, а викендом хиљаду. Значи , сваки дан ми треба 300 хљебова, а у један оброк иде 120 килограма кромпира. Сувишно је и рећи колико нам значи свака врста помоћи“, каже Субашић који се сарадњи са Фондацијом нада и убудуће, нарочито што се тиче планова за изградњу првог социјалног предузећа у Рамићима.

Пројекат који би требало да обезбиједи храну за јавну кухињу у граду, али и посао за оне који су, стицајем околности, остали на „магинама“ живота, у старту смо подржали и вјерујемо да ћемо и ту бити од велике помоћи, наглашавају у хуманитарној Фондацији која је настала уз подршку Инфинитy Интерантионал Гроуп. 

„Прва средства која донирамо уплатила је чланица групације, компанија Проинтер ИТСС. Годинама пратимо рад јавне кухиње коју су неке од наших чланица помагале на мјесечном нивоу, а Фондација, као круна нашег друштвено одговорног пословања, и убудуће ће им бити при руци. Циљ нам је да радом на три фронта - кроз фондове за младе таленте, јавне кухиње и помоћ дјеци допринесемо мањим социјално-економским различитостима становништва и помогнемо тамо гдје је то најпотребније“, каже Мирјана Тепшић, директорица ГО ФАР Фондације.

Три хиљаде марака, колико је уручено и Црвеном крсту у Бањалуци, дочекано је са истом захвалношћу и поруком да им је свака помоћ добродошла, јер се све теже изборити да се свима којима је то потребно изађе у сусрет. И тамо ће новац отићи на храну, тачније, на прехрамбене пакете за социјално угрожене породице које нису на списку јавне кухиње.

„На наша врата дневно покуца између 20 и 30 људи који траже помоћ. Доста их је у последње време остало без посла и преко наших мјесних организација ми долазимо до њих и, да тако кажем, успијевамо да угасимо пожар. Град је велики и доста је људи у стању социјалне потребе и зато нам сарадња са Фондацијом заиста много значи“, каже Жељкица Илић, секретар Црвеног крста Бањалука.

Осим Мозаика пријатељства и Црвеног крста, Фондација ће обрадовати и малишане. Тако ће помоћ од по три хиљаде марака добити Дом за незбринуту дјецу „Рада Врањешевић“, организација СОС дјечија села и Нова генерација.   
  
Прва средства су прикупљена захваљујући ГО ФАР апликацији „Корачај за хуманост“.  Сви они који су инсталирали бесплатну апликацију, шетњом или трчањем учествују у прикупљању новца, а компаније ће и убудуће „куповати“ сваки пређени корак. Тачније , за сваки километар биће донирана по једна марка.

Из Фондације наглашавају да на тај начин сви можемо бити хуманитарци и најављују да ће и убудуће бити подршка друштвено одговорним пројектима и активностима из области науке, образовања, културе и спорта.