ПДП: Додикови приједлози немају подршку, воде ка сукобу и хаосу :: Semberija INFO ::

 

ПДП: Додикови приједлози немају подршку, воде ка сукобу и хаосу


БАЊАЛУКА - ПДП неће подржати ниједну политичку иницијативу или приједлог, који за Републику Српску представљају пут у неизвјесност и могу да угрозе њен мир и стабилност, те које грађане Републике Српске воде у изолацију и у отворени конфликт, саопштили су из ПДП-а након сједнице Предсједништва те странке.

"Сматрамо да приједлози Милорада Додика и СНСД-а, који најављују радикалне мјере, немају ничију подршку и очигледно је да за циљ имају стварање сукоба и политичког хаоса у Републици Српској и БиХ", наводи се, између осталог у закључима Предсједништва ПДП-а.

Додају да Предсједништво ПДП сматра да је одлука Уставног суда БиХ, према којој поједине одредбе  Закона Републике Српске о шумама нису у складу са Уставом БиХ, непотребна и лоша, те да ће Република Српска и даље наставити да, преко својих институција и јавних предузећа, управља овим важним ресурсом. 

"Што се тиче скупштинске расправе о овој теми, Предсједништво ПДП сматра да је неопходно да се прије најављене посебне сједнице НС РС о овој одлуци Уставног суда БиХ проведе расправа о имплементацији досадашњих закључака на посебним сједницама, поготово оних који се односе на сједнице о одлуци Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту и о наметнутом тзв. Инцковом закону. Народна скупштина Републике Српске мора бити институција чији се закључци проводе, а политички ставови и одлуке уважавају и имају тежину, институција са којом нико не смије да се игра и да је користи за дневно-политичке потребе", истичу из ПДП-а и додају да у овом тренутку највећа опасност за РС, њену будућност и развој, екстремно висок ниво корупције у институцијама РС и велики број канала којим се огромни милионски износи годинама извлаче из буџета РС у приватне џепове. 

"ПДП наглашава да највећи приоритет Српске мора бити борба против корупције у свим дијеловима друштва и даје пуну подршку правосудним и полицијским органима РС да сва криминална дјела високе корупције истраже до краја и казне одговорне. Посебно тражимо јасне одговоре у афери 'Кисеоник', која је шокирала и  узнемирила јавност, јер је према доступној документацији РС годинама набављала лијек медицински кисеоник од неовлаштених фирми, које нису имале дозволу за промет лијекова, чиме су угрожени животи и здравље великог броја људи у свим дијеловима РС", наводе из ПДП-а и додају да покушаји СНСД-а да кривицу за свој немар пребаце на друге, оне који су указали на постојање неправилности, посебно директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александра Золака, јалов је покушај да скину одговорност са својих функционера, прије свега министра здравља у Влади Српске и директора УКЦ РС.


Независне новине