Бизнисмен Месуд Хрбат изградио џамију, дао новац за двије цркве и Јеврејску општину :: Semberija INFO ::

 

Бизнисмен Месуд Хрбат изградио џамију, дао новац за двије цркве и Јеврејску општину


Дугогодишњи успјешни привредник, власник компаније Пени плус плус д.о.о. (Penny plus) Сарајево Месуд Хрбат и овај пут показао је своју хуманост те како успјешни Босанци и Херцеговци могу допринијети развоју и очувању заједништва.

Своју прву компанију Месуд Хрбат основао је 1985. године која је прије рата захваљујући добром пословању од Привредне коморе града Сарајево сврстана на пето од седам мјеста. Период рата проводи у Сарајеву гдје по  завршетку рата активира приватни бизнис који успјешно послује већ 25 година са око 500 запослених.

Месуд Хрбат и његова супруга Сувада са дјецом из властитих средстава финансирали су изградњу џамије у насељу Рјечица – Општина Нови Град које броји око 5.000 становника и који до сада нису имали гдје обављати молитву нити су дјеца имала мектеб. Џамија Месудија свечано је отворена 24.9.2021. године.

За наведено насеље Месуд је извојио око 50.000 КМ за асфалтирање локалног пута. Месуд Хрбат из властитих средстава издвојио је и око 100.000 КМ за обнову фасаде на католичкој цркви на Алипашином Пољу, као и око 100.000 КМ за уређење дворишта Старе православне цркве на Башчаршији. Такођер, са износом од 60.000 КМ помоћи ће реконструкцији и обнови фасаде на Јеврејској општини у Сарајеву.

Издвајањем личних средстава за наведене пројекте Месуд Хрбат желио је допринијети изградњи, обнови и уређењу града Сарајева.

Ово може бити примјер заједништва и суживота становника БиХ свих вјерских припадности који нашу домовину издвајају и чине посебном у односу на друге. Овај примјер може мотивисати и друге успјешне привреднике да не буду окренути само себи и својим потребама него способностима да помогну обнови наше државе и разумију потребе њених становника.

​Фактор