У ВОЈСЦИ СВЕ МАЊЕ ВОЈНИКА :: Semberija INFO ::

 

У ВОЈСЦИ СВЕ МАЊЕ ВОЈНИКА


Foto: Nezavisne

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Министарство одбране БиХ израдило је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о служби у оружаним снагама БиХ, којим се, између осталог, предвиђа да војници или подофицири у поступку пријема у чин подофицира или официра могу бити примљени до навршене 39. године живота, а не како је сада случај до навршене 35. године.

У суштини, измјене закона углавном се односе на војну обуку, а основни циљ је да се војна служба учини атрактивнијом и привлачнијом с обзиром на то да је све више проблема у занављању персонала и све мање оних који желе да буду војници Оружаних снага (ОС) БиХ. 

"Због демографских, економских и промјена на тржишту рада настала је потреба за измјеном постојећег правног оквира да би се осигурао континуитет оперативне способности те правовремено и потпуно извршење мисије Оружаних снага у складу са Законом о одбрани БиХ", наведено је у образложењу предложеног нацрта закона, који је тренутно у поступку јавне расправе. 

Каква је тренутно ситуација у Оружаним снагама БиХ, можда најбоље показује податак да оне нису попуњене са 1.215 професионалних војних лица и да им фали 222 официра, 178 подофицира и 815 војника. Поред тога, Оружане снаге БиХ у периоду до 2025. године очекује прекид службе 3.546 професионалних војних лица, од чега 1.038 официра, 1.896 подофицира и 612 војника. 

"У процесу пријема евидентиран је очигледан пад интересовања кандидата за службу у Оружаним снагама БиХ по постојећим законским рјешењима. У 2012. години број пријављених кандидата на оглас за 300 војничких мјеста био је 6.610, док је 2021. године за исти број мјеста тај број 1.007 кандидата", наведено је у образложењу предложеног нацрта закона. 

Душанка Мајкић, замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, каже да је и више него очигледно да нема интересовања за службу у Оружаним снагама БиХ, јер се од тога више не може живјети.  Она истиче да је посљедица садашњег стања то што Бошњаци нису спремни за договор и разговор на тему Оружаних снага БиХ те да је Република Српска у неколико наврата предлагала да се војска и обимом и структуром смањи, али да то нико није желио да чује. 

"Пријем није онакав како је неко предвиђао и сада имамо то што имамо. Стање је све лошије и све теже је оправдати њихово постојање. Нацрт који је предложен покушај је да се замагле ствари и вјероватно те измјене неће проћи потребну процедуру", рекла је Мајкићева за "Независне новине". Она истиче да је некада договорено да се размотри могућност смањења Оружаних снага БиХ, али да су то Бошњаци условили приближавањем НАТО савезу и на крају је све стало на томе. 

"Оружане снаге су на штету Републике Српске и усмјерене су против њених интереса. Није случајно што је то једино министарство које има два замјеника, међутим данас имамо то што имамо, а то је све лошије стање", рекла је Мајкићева. 

Једна од предложених измјена јесте да се процес пријема за војнике одвија током цијеле године како би регрутација могла бити континуирана, затим да се осигура равноправност полова, али и статус војника који се налазе у дипломатским мисијама и едукацијама ван земље.

(Независне)