ФАБРИКА КИСЕОНИКА У БАЊАЛУЦИ ИЛИ БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ФАБРИКА КИСЕОНИКА У БАЊАЛУЦИ ИЛИ БИЈЕЉИНИ


БАЊАЛУКА - Погон за производњу медицинског кисеоника у Републици Српској највјероватније ће бити стациониран у Бањалуци или у Бијељини, потврдио је извор "Независних новина".

Како додаје наш саговорник, за овај пројекат заинтересована је озбиљна компанија из Србије, која у тој земљи већ има два погона.

"Представници те фирме ће до краја ове недјеље доћи у Бањалуку, гдје би требало да буде одржан састанак у Влади Српске. У сваком случају, ријеч је о компанији која је и те како заинтересована за производњу у РС, али ће више детаља бити познато тек након тог састанка", рекао је извор "Независних новина".

Подсјетимо, и Ненад Стевандић, замјеник директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске, потврдио је прије неколико дана да је Влада Српске, на иницијативу Тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба, добила захтјев да се створе претпоставке за производњу медицинског кисеоника у Републици Српској.

Он је тада овај пројекат оцијенио значајним како се, истакао је, не би зависило ни од каквих царинских и других компликација или политичких игара.

Иначе, посланици Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутили су писмо предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији и министрима у коме апелују на предузимање мјера с циљем превазилажења кризе у несташици кисеоника за лијечење пацијената у болницама у БиХ.

У писму посланика Ненада Стевандића, Јакова Галића и Обрена Петровића наводи се да болнице и друге здравствене установе тренутно нису у могућности да набаве важећу фракцију кисеоника која је нумерисана као медицински, а има иста својства као и текући кисеоник квалитета преко 99,5 одсто састава, који многе здравствене установе набављају дуги низ година и који се несметано користи за оксигенацију и хипербарично лијечење.

"Сакупљајући информације из БиХ и окружења дошли смо до сазнања да тренутно квалификовани понуђачи медицинског кисеоника не могу задовољити више од око трећине потреба у БиХ, што медицинске установе и њихов менаџмент доводи у немогућу ситуацију да крше прописе или уопште не лијече пацијенте", стоји у писму.

Огласио се јуче и Александар Золак, директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, који је навео да ће Агенција, у складу са законом прописаним надлежностима, по добијању захтјева поступити хитно и издати све потребне дозволе за увоз и дистрибуцију медицинског кисеоника - лијека.

"Позивам одговорне особе у здравственом систему Републике Српске да у складу са својим надлежностима организују набавку тог лијека", навео је Золак.

Владо Ðајић, генерални директор УКЦ РС, казао је да кисеоника имају само до данас и да је велико питање да ли ће данас стићи цистерна.

"Имамо паре, имамо подршку руководства РС, али нам је Агенција за лијекове на нивоу БиХ завезале руке. Ми не можемо по закону наручити кисеоник и опет морам доћи у дилему да ли да кршим закон или да узимамо кисеоник не знам како", рекао је Ðајић.

Додао је да је бивша министарка здравља Аустрије Андреа Кдолски, која је јуче била у посјети УКЦ РС, потврдила да је кисеоник исправан.

"Бивша министарка здравља Аустрије која нам је била у посјети потврдила је да је наш кисеоник 99,9 одсто чист", казао је Ðајић.

Она је изјавила да нема суштинске разлике између техничког и медицинског кисеоника.

"Фирме које раде на производњи кисеоника за болнице су сертификоване и могу да кажем да је кисеоник који се код вас користи сигурно чист", рекла је Андреа Кдолски, која је и доктор специјалиста за анестезију и тренутно је на челу Одјељења за здравље на Универзитету примијењених наука Сент Полен.

(Независне)