Шеранић упутио допис Золаку: Престаните са узнемиравањем јавности и омогућите несметано снабдијевање кисеоником :: Semberija INFO ::

 

Шеранић упутио допис Золаку: Престаните са узнемиравањем јавности и омогућите несметано снабдијевање кисеоником


БАЊАЛУКА - Mинистар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић упутио је допис Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ и њеном директору Александру Золаку, упозоравајући га на „погубност његових упорних тврдњи којим се доводи у питање исправност кисеоника у здравственим установама Српске“ те затражио од њега да изнађе рјешење за настали проблем.

-Имајући у виду да је јавност Републике Српске у протеклим данима значајно узменимирена тврдњама да се у здравственим установама у Републици Српској при лијечењу пацијената примјењује штетан кисеоник, овом приликом, првенствено као здравствени радник, грађанин Републике Српске и у коначници Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске упозоравам Вас на погубност Ваших упорних тврдњи се доводи у питање исправност кисеоника – истакао је Шеранић у допису.

Напомиње да је Влада Републике Српске предузела све активности, заједно са здравственим установама, како би грађанима, а у првом реду пацијентима и њиховим породицама, доказали да је кисеоник који се примјењује у лијечењу, доказане безбједности, квалитета и концентрације кисеоника, који одговара лијеку.

Конкретно, додаје, узети су узорци кисеоника који се примјењује у лијечењу у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и Болници „Др Младен Стојановић“ Приједор, од стране лабораторије „Линде Гас“, Србија Индустрија гасова а.д. Бечеј, која је акредитована за обављање послова ове врсте испитивања.

-Напомињемо да је поменута лабораторија акредитована од стране Акредитационог тела Србије, основаног одлуком Владе Републике Србије. Према резултатима анализе узоркованог кисеоника, који су доступни јавности, јасно је да се ради о кисеонику који има квалитет, безбједност и концентрацију кисеоника, која је и виша од минималног процента стандарда за лијек. Обзиром на панику и страх, које сте произроковали својим јавним иступима, били смо приморани да у интересу наших грађана, затражимо анализу независне акредитиване лабораторије, јер Ви, као одговорно лице у институцији нисте дјеловали у синергији са надлежним органима у Републици Српској, у циљу превазилажења административних баријера, које су збуњујуће за јавност, а узрокују неповјерење и страх – истакао је Шеранић.

Додаје да је, осим пацијентима и њиховим породицама, проузрокован огроман проблем у раду здравствених радника, који 24 часа дневно своје животе усмјеравају ка само једном циљу - за помоћ људима којима је угрожено здравље, а посебно у ситуацији епидемије вируса корона, који је задесио цијели свијет, „а што бисте Ви, као здравствени радник и професионалац у области здравља, требало да знате и уважите“.

-Зато Вас са пуном одговорношћу питам, како да од њих очекујемо да нас лијече, да буду посвећени и да жртвују и себе и своје породице, ако је кроз овакве иступе у јавности доведен у питање и њихов професионални кредибилитет и ако су јавно означени као неко ко несавјесно лијечи људе? – нагласио је Шеранић.

Додао је да се од Золака, као здравственог радника и директора институције која, као и Министарство којим Шерранић руководи, у фокусу рада мора да има заштиту здравља грађана, очекује да у овој ситуацији учествује у изналажењу рјешења за превазилажење проблема, који је евидентан не само у Републици Српској, него и у ФБиХ, а потенцијално погађа све људе.

-На крају, апелујем на Вас да престанете са узнемиравањем јавности довођењем у исту раван административно и суштинско питање, и на тај начин омогућите рад здравствених установа, и као што смо и сами учинили, ангажујете све своје капацитете да се обезбиједи несметано и континуирано снабдијевање здравстевних установа неопходним кисеоником – поручио је Шеранић.


Глас Српске