Прерађивачи “погурали” излазак из кризе :: Semberija INFO ::

 

Прерађивачи “погурали” излазак из кризе


БАЊАЛУКА - Прерађивачка индустрија Републике Српске значајно је “погурала” излазак из кризе изазван пандемијом вируса корона, што потврђује и податак да је у тој грани индустрије у другом тромјесечју ове године забиљежен раст бруто додате вриједности од скоро 18 одсто.

Статистичари су израчунали да је бруто домаћи производ (БДП) у Српској у другом тромјесечју ове године износио 2,988 милијарди КМ те да је реално већи за 10,2 одсто у односу на исти период лани. Осим тога БДП је у другом тромјесечју 2021. у поређењу са истим периодом предпандемијске 2019. године имао реалан раст од 3,6 одсто.

Према подацима Републичког завода за статистику у свим подручјима забиљежен је реални раст бруто додате вриједности.

- Најзначајнији реални раст бруто додате вриједности од 18,9 одсто забиљежен је у подручјима трговина на велико и мало, саобраћај и складиштење, дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство. У подручју вађење руда и камена прерађивачка индустрија, производња и снабдијевање електричном енергијом и гасом, снабдијевање водом и дјелатности санације животне средине забиљежен је раст од 16,3 одсто, а само у подручју прерађивачка индустрија раст од 17,8 одсто - навели су у Заводу.

Појашњавају да индустријске дјелатности имају учешће у БДП од 19,3, а трговина, саобраћај и туризам од 15,3 одсто.

Саговорници “Гласа Српске” истичу да овако велике стопе раста у другом тромјесечју ове године нису изненађење уколико их поредимо са истим периодом лани, с обзиром на то да је то било вријеме које је обиљежио почетак пандемије, застоји на границама, престанак рада појединих субјеката, забране кретања између локалних заједница и полицијски час.

- У то вријеме привреда је била највише погођена, тако да су ове стопе раста очекиване у поређењу с тим временом. Оне би биле још веће да се привреда и сада не суочава са низом потешкоћа, између осталог, са недостатком радне снаге и растом цијена сировине, што увелико утиче на конкурентност наших предузећа. Све што се дешава на европском и свјетском тржишту прелијева се и код нас - истакао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Наглашава да је позитивно то што домаћа привреда од краја прошле године биљежи позитивне трендове.

- На раст прерађивачке индустрије утицао је и опоравак нама најважнијих тржишта - каже Благојевић.

Економиста Александар Љубоја рекао је да су ови подаци охрабрујући те да показују да полако излазимо из кризе.

- Прерађивачка индустрија је најбитнија, јер даје најквалитетнији дио БДП-а, односно производи новостворену вриједност у којој је садржана наша радна снага, енергија и памет, а производи се пласирају углавном на инострана тржишта - нагласио је Љубоја. Истакао је да све полако креће набоље, јер је то потврда да и вријеме пандемије полако пролази.


Глас Српске