Надлежни најавили суфинансирање домаће производње сјемена :: Semberija INFO ::

 

Надлежни најавили суфинансирање домаће производње сјемена


Овим актом омогућава се и увоз квалитетног сјемена пољопривредног биља, чиме ће се ојачати домаћа пољопривредна производња.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Борис Пашалић, изјавио је у Народној скупштини да ресорно министарство суфинансира производњу домаћег сјемена пољопривредног биља у РС.

Како наводи Срна, у завршној ријечи пред народним посланицима о Приједлогу закона о измјени Закона о сјемену гајених култура, министар је навео да се усвајањем поменутог акта јача пољопривредна производња у нашој земљи.

Такође је нагласио да се овим документом домаћим произвођачима омогућава и увоз квалитетног сјемена пољопривредног биља, чиме ће се истовремено ојачати конкурентност пољопривредне производње у Републици Српској.

Помоћник министра пољопривреде, Драган Кнежевић, подржао је доношење наведеног закона и закључио да ће највише бенефита од њега имати фармери у Босни и Херцеговини. 

Подржани интереси домаћих пољопривредника ?

Шеф посланичког клуба СДС-а, Миладин Станић, изјавио је да ће подржати овај приједлог закона који јесте квалитетан и подржава интересе пољопривредних произвођача у РС.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјени Закона о сјемену пољопривредног биља којим је прописана процедура уписа сорти регистрованих у државама Европске уније или земљама у окружењу са којима граничи Босна и Херцеговина.

Наше сјеме проширилио се и Европом - домаће сорте лако препознатљиве

Како смо раније писали на Агроклубу, старе сорте сјемена имају предност у томе што су навикнуте на локалне агроеколошке услове, укусније су, а имају и већу отпорност на стрес, болести и штеточине.

Сви смо свједоци да је данас тешко пронаћи квалитетну храну и да се све свело на масовни узгој поврћа и воћа који нажалост не пружају организму довољно есенцијалних материја и свега оног што му је потребно. Много купљених усјева је без укуса јер им није допуштено оно право и здраво дозријевање.

Живимо у времену које многе води ка тоталној зависности од тржишта и доводи до тога да се одвајају од својих вјековима стицаних знања, пракси и повезаности са природом.

Агроклуб