ТАЛИБАНИ: ПОНОВО ЋЕ БИТИ ПОГУБЉЕЊА И АМПУТАЦИЈА РУКУ :: Semberija INFO ::

 

ТАЛИБАНИ: ПОНОВО ЋЕ БИТИ ПОГУБЉЕЊА И АМПУТАЦИЈА РУКУ


КАБУЛ - Мула Норудин Тураби, један од оснивача талибана и главни покретач строгог тумачења исламског закона у вријеме посљедње талибанске владавине Авганистаном крајем 1990-их година, рекао је да ће овај тврдокорни покрет поново вршити погубљења и ампутације руку, мада можда не у јавности.

У интервјуу за АП, Тураби је одбацио згражавање због погубљења које су талибани вршили у прошлости, која су се понекад догађала пред гомилом људи на стадиону и упозорио свијет да се не мијеша у дјеловање нових владара Авганистана.

"Сви су нас критиковали због казни на стадиону, али ми никада нисмо рекли ништа о њиховим законима и казнама", рекао је Тураби.

"Нико нам неће говорити какви би наши закони требало да буду. Сљедићемо ислам и усвојићемо законе засноване на Курану", истакао је он.

Турабијеви коментари указују на то да лидери групе остају дубоко конзервативни, иако прихватају технолошке промјене, попут видеа и мобилних телефона, наводи АП.

Он је казао да ће судије, укључујући и жене, судити у предметима, али да ће основа авганистанских закона бити Куран.

"Одсјецање руку је веома потребно ради безбједности", нагласио је Тураби, рекавши да је таква врста кажњавања имала одвраћајући ефекат.

Он је додао и да кабинет проучава да ли ће казне бити јавно извршаване или ће бити "развијена та политика".

Посљедњих дана у Кабулу талибански борци обновили су казну коју су обично користили у прошлости за људе оптужене за ситну крађу, а то је да их осрамоте.

Најмање два пута у посљедњих недјељу дана, мушкарци из Кабула били су смјештани у задњем дијелу камионета, везаних руку, и вожени да би били понижени.

У једном случају, њихова лица су била офарбана како би их означили као лопове.

У другом случају им је устајали хлеб висио на врату или су им њиме пунили уста.

Не зна се тачно које злочине су они починили.

(Тањуг)