"КОМШИЋ НАЈВИШЕ РАДИ НА РАЗВАЉИВАЊУ БИХ" :: Semberija INFO ::

 

"КОМШИЋ НАЈВИШЕ РАДИ НА РАЗВАЉИВАЊУ БИХ"


Foto: Tanjug
САРАЈЕВО , БАЊАЛУКА - Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ, говором на сједници Генералне скупштине УН-а показао је да не поштује уставну структуру БиХ и да својим ставовима највише разваљује Босну и Херцеговину.

Ово је у суштини став политичара из Републике Српске на Комшићев говор пред УН-ом, у којем је између осталог рекао да се у БиХ не поштује темељни документ УН-а о људским правима, истовремено оптужујући сусједне земље да се мијешају у унутрашње ствари БиХ с крајњим циљем да присвоје дио њене територије.

Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ, рекла је да је Комшић показао да му акти сопствене земље ништа не значе и да нико не разваљује БиХ боље од њега и оних који су му свих ових година помагали да узурпира позиције.

"Износећи личне и партијске конструкције и ставове, посебно о сусједним државама и неким догађајима који су се дешавали у региону, опет је потврдио да та политика сарајевске чаршије зна само за себе и да су јој разумијевање окружења и стварна жеља за миром и сарадњом у региону потпуно нежељене ствари", рекла је Новаковић Бурсаћева, додајући да је трагикомично и његово обраћање у вези са климатским промјенама знајући да се он и његово окружење свим силама труде да зауставе највеће пројекте из ове области који су у припреми.

Ненад Стевандић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, рекао је да је одлазак Комшића на сједницу Генералне скупштине УН-а без одлуке Предсједништва БиХ потпуни промашај за БиХ и регион, те да је он слика и прилика свега што је у БиХ непримјењиво.

Он је рекао да је Комшић у Њујорку лажно представљао интересе хрватског народа, да се лажно позивао на грађане и сам показао да не поштује уставну структуру у БиХ јер је негирао основна уставна начела заступања конститутивних народа и ентитета те говорио о грађанском принципу који је ван Устава БиХ.

"Успио је да створи неки сензационалистички привид и да окриви не само конститутивне народе, него је успио да БиХ поново супротстави и регионалним државама - Хрватској и Србији", рекао је Стевандић, додајући да је Комшићев одлазак у УН потпуни промашај и за БиХ и за регион.

За разлику од Републике Српске, Комшићев говор поздравили су у партијама са сједиштем у Федерацији БиХ с обзиром на то да је углавном говорио против националног представљања и против стављања етничке припадности у први план, што је према њему и "облик расне дискриминације".

Професор Енвер Казаз рекао је да Комшић шири параноични патриотизам, док у конкретним акцијама његова политика не даје никакве резултате, а на Комшићев говор осврнуо се и Андреј Пленковић, премијер Хрватске, који је одбацио тезе да Хрватска на било који начин угрожава територијални интегритет БиХ.

"Хрватска је била та која је спасила БиХ, помогла јој више пута и учинила све да БиХ опстане. Став Хрватске о поштовању територијалног интегритета и суверенитета БиХ је јасан и овдје га нико никад није доводио у питање", рекао је Пленковић, истовремено истичући да су Хрвати један од три конститутивна народа у БиХ те да раде искрено и пријатељски да се сви у БиХ осјећају добро.
 
(Независне)