Завршени избори у Русији, путиновој странци највише гласова :: Semberija INFO ::

 

Завршени избори у Русији, путиновој странци највише гласова


МОСКВА - Предсједница Централне изборне комисије Русије Ела Памфилова објавила је да је гласање на изборима за Државну думу завршено и да је почело бројање гласова.

Према резултатима обраде 8,94 одсто гласачких листића, партија Јединствена Русија добила је 38,57 одсто гласова на изборима за Државну думу, слиједи из података ЦИК-а.

Комунистичка партија Русије добила је 25,17 одсто гласова, Либерално-демократска партија – 9,6 одсто, а странка Нови људи – 7,9 одсто.

Грађани Русије могли су да бирају између 14 партија, и то: Комунистичка партија Руске Федерације, Зелени, Либерално-демократска партија, Нови људи, Јединствена Русија, Праведна Русија – За Правду, Јабука, Партија раста, Руска партија слободе и правде, Комунисти Русије, Грађанска платформа, Зелена алтернатива, Отаџбина и Партија пензионера.

Широм Русије 17. септембра почели избори за посланике Думе за наредних пет година, представнике 39 регионалних и локалних парламената, као и лидере девет региона. Гласање је завршено 19. септембра.

Састав доњег дома руског парламента бира се према мјешовитом принципу – 225 посланика бира се са страначких листа, још 225 из једномандатних изборних јединица у једном кругу.

Према подацима ЦИК, право гласа има више од 108 милиона људи, а како је саопштило Министарство спољних послова, њима треба придодати још два милиона Руса који бораве или живе у иностранству.

Бирачка мјеста у московској временској зони затворена су у 20 часова, чиме је завршено тродневно гласање на парламентарним изборима у Русији.

Гласање је завршено у централним, јужним и сјеверозападним федералним окрузима, као и у дијеловима федералних округа Волга и Сјеверни Кавказ, пренио је ТАСС.

Осим избора за Државну думу, Москва је одржала и додатне изборе за Градску скупштину и општинске изборе у округу Шчукино.

У Москви је могло да се гласа на 3.600 бирачких мјеста, а гласачи су могли да изврше своју бирачку дужност и гласањем на даљину.


​Танјуг / Глас Српске