Тегелтија на састанку с Меркеловом: ЕУ ствара илузије :: Semberija INFO ::

 

Тегелтија на састанку с Меркеловом: ЕУ ствара илузије


ТИРАНА - Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија истакао је, на радном ручку лидера земаља западног Балкана са канцеларком Њемачке Ангелом Меркел у Тирани, да је криза изазвана ширењем пандемије Ковида-19 подсјетила на значај сарадње, солидарности и ефикасне координације.

Он је оцијенио да је  Берлински процес подигао регионалну сарадњу на виши ниво и дао значајан допринос убрзавању рјешавања неких питања и унаприједио повезаност Западног Балкана.

Према његовим ријечима, Берлинским процесом се подстиче инвестирање у инфраструктурне пројекте и пројекте повезаности, што је основни покретач за економски напредак региона.

Тегелтија је истакао да је заједнички циљ - скраћење маратонског временског оквира за остваривање напретка у процесу проширења и приступања Европској унији.

„Проширење ЕУ на Западни Балкан је двосмјерни процес и потребан је нови импулс, како процесу проширења, тако и процесу приступања. Општи је утисак да ЕУ ствара илузију отворене политике проширења, истовремено држећи изгледе за приступање што удаљенијим. Промјена овакве политике би била импулс за динамизацију реформи“, оцијенио је Тегелтија.

Тегелтија сматра да би земљама западног Балкана требало омогућити значајнију улогу и учешће у процесима ЕУ и тјешње везе са ЕУ и прије формалног испуњавања критеријума и услова за чланство.

Он је нагласио да се реформе не проводе ради чланства, већ унапређења квалитета живота грађана, али да замор од процеса проширења, који је евидентан, никоме не доноси добро и успорава све процесе.


​Независне новине