САД: ДОЖИВОТНА КАЗНА ЗАТВОРА ЗА БОМБАШКИ НАПАД НА ЏАМИЈУ :: Semberija INFO ::

 

САД: ДОЖИВОТНА КАЗНА ЗАТВОРА ЗА БОМБАШКИ НАПАД НА ЏАМИЈУ


МИНЕАПОЛИС - Вођа једне америчке екстремистичке организације, Емили Клер Хари (50) осуђена је на доживотну казну затвора за бомбашки напад 2017. на џамију у исламском центру Дар ал-Фарук, недалеко од Минеаполиса, и "терорисање" заједнице сомалијских имиграната у којој је радила.

Ријеч је о мушкарцу који је недавно промјенио пол и постао женско. Кривом је проглашен, након петонедељног суђења по пет тачака савезне оптужнице због подмјетања експлозива у исламски центар Дар ал-Фарук у Блумингтону, држава Минесота, у тренутку док су вјерници били у згради на јутарњој молитви, преноси Ројтерс.

У бомбашком нападу нико није повријеђен, али је она осуђена на 53 године затвора. "Емили Клер Хари раније позната као Мајкл Хари, осуђена је на доживотни затвор 5. августа 2017. године због постављања бомбе у Исламски центар Дар ал-Фарук у Блумингтону, Минесота", наводи се у саопштењу министарства правде САД.

Изричући казну окружни судија Донован Франк описао је напад који је организовала Хари као "високо софистициран и смишљен чин домаћег тероризма".

“Различитост је снага ове земље. Свако ко то не разуме не разуме ни одредбу Устава која омогућава да многи прпонађу свој дом у САД. Свака казна мања од 636 месеци затвора била би непоштовање закона“, нагласио је судија Франк.

Хари се кратко обратила суду пре изрицања пресуде и изјавила да је првих 47 година живота провела у благостању, да се не може жалити ни на посљедње три године и пожељела жртвама које су прошле кроз трауматичан период “најбогатије Божје благослове у Исусу Христу“.

(ТАЊУГ)