Меркелова открила свој став о признавању тзв. Косова :: Semberija INFO ::

 

Меркелова открила свој став о признавању тзв. Косова


Фото - Танјуг
Београд -- Немачка канцеларка Ангела Меркел казала је данас да косовско питање неће нестати и да се мора решити, али да се нека питања решавају на крају неког процеса.

На питање немачког новинара канцеларки Меркел да је и пре 10 година када је била у Београду било на дневном реду да Србија мора признати Косово ако жели у ЕУ, и да ли је то неминовни услов, она је нагласила да ће се нека питања решити на крају процеса.

"Нису све чланице ЕУ признале Косово. Мора се решити да би државе решиле приступање ЕУ. Ја сам имала прагматичан приступ", рекла је током обраћања Меркелова. "Нема смисла разговарати о крају неког процеса пре решавања других проблема. Ово питање неће нестати, мора се решавати. Али ја сам за мапу пута где се решавају најпре сва друга питања. Надам се да ћемо имати нови напредак и у процесу око Косова", објаснила је она.

Рекла је да Немачка на основу своје историје добро зна да је потребно време за решавање таквих питања и подсетила колико је трајало уједињење Немачке, док смо дошли, како је рекла до споразума.

Председник Вучић казао је да Србија зна шта је услов за приступање ЕУ, да је то решавање односа са Приштином.

"Ми то не кријемо пред нашом јавношћу. И вечерас када то сви прате, нећу ни једном речју негирати та наша сазнања. Зато водимо дијалог на озбиљан начин", објаснио је он. Вучић је указао да, као што се чује да Приштина има свој устав, тако га има и Србија и мора га поштовати.

Србија, подвукао је, је спремна да разговара о свим компромисним решењима, да разговара да се уреде односи, а пре тога да се договори да имамо слободан проток робе, услуга, новца и људи, да приближимо људе, јер ће онда бити лакше наћи решење.

"Ако је питање да ли смо свесни да нећемо ући у ЕУ пре решавања косовског питања - апсолутно је јасно", рекао је он.

Вучић је казао да је о томе отворено разговарао са Меркеловом и када су се слагали и када нису.

"Ја сам се трудио да увек будем отворен према вама и према њој. Ја сам против замрзнутог конфликта, и не мислим да је то решење. Нико се мојим речима неће обрадовати у Србији. Мислим да је добро да ово решава ова генерација, али мора бити компромисног решења, а не решења које би понизило или поразило једну страну", поручио је он.


​Б92