Брисел одлучан да покрене процес проширења с мртве тачке :: Semberija INFO ::

 

Брисел одлучан да покрене процес проширења с мртве тачке


БАЊАЛУКА - Притисак ЕУ и појединих земаља чланица на Бугарску ће се наредних мјесеци знатно појачати како би попустила по питању Сјеверне Македоније, рекао је Румен Радев, бугарски предсједник за Бугарски радио.

Он је, препричавајући ток самита о будућности Европе, који је одржан у организацији словеначког предсједавања ЕУ, рекао да ће због тога партије у Бугарској од којих зависи формирање владе и парламента те земље морати узети у обзир ове очекиване трендове.

Како је рекао, они би требало да изаберу оне странке које ће "бити у стању пред европским партнерима одбранити националну позицију Бугарске".

"Главни спољнополитички приоритет Бугарске је био и остаје интеграција западног Балкана у ЕУ, али наша земља очекује такође да права људи с бугарским идентитетом у Сјеверној Македонији буду заштићена, а да се не прекраја бугарска историја у сјеверномакедонским уџбеницима", рекао је Радев.

Бугарски радио преноси да је о овој теми било ријечи и на састанку Радева с Шарлом Мишелом, предсједником Европског савјета, Оливером Вархељијем, европским комесаром за сусједство и проширење, и Метјуом Бојсом, вршиоцем дужности замјеника државног секретара САД.

Бугарски радио не преноси изјаве које су тим поводом дали Радеви саговорници, али истиче да је његова порука била да се питање билатералних односа између Бугарске и Сјеверне Македоније могу ријешити само кроз дијалог.

Аднан Ћеримагић, аналитичар Европске иницијативе за стабилност и добар познавалац прилика на западном Балкану, истиче да су вето Бугарске и немоћ ЕУ да без обзира на покушаје неких већих земаља чланица, укључујући Нјемачку, испуни обећање дато Сјеверној Македонији да ће када испуни услове и отворити преговоре о чланству у ЕУ, нанијели додатни ударац већ пољуљаној вјеродостојности ЕУ у региону.

"Сам процес, нажалост, и због недостатка интереса за проширење ЕУ у земљама чланицама већ неко вријеме је у кризи. Тако да о позитивним промјенама које смо видјели у Сјеверној Македонији и Албанији можемо закључити да су се догодиле успркос, а не због процеса ЕУ интеграција", сматра он.

Изразио је бојазан да би се Сјеверна Македонија, ако и премости препреке које стоје у Бугарској и отвори преговоре, могла сусрести са истим изазовом као Црна Гора и Србија након отварања преговора, а то је да би се, због недостатка интереса у самој ЕУ да прими нове чланице у наредном периоду и изостанка наредног корака у процесу и награде, преговори могли наћи у ћорсокаку.

Велика очекивања су сљедећег мјесеца на самиту ЕУ и западног Балкана у Словенији, када би требало да се направе наредни кораци ка стварању заједничког регионалног тржишта по узору на ЕУ, у које би биле укључене и остале земље региона, поред Србије, Албаније и Сјеверне Македоније, које су формирале алтернативу европском пројекту, којем се Брисел и даље противи јер се не придржава ЕУ стандарда.

Бриселски медији, пак, пишу да је кредибилитет ЕУ угрожен у региону и да Брисел мора показати могућност да ријеши проблеме који су стали на пут проширењу.


Независне новине