РАДАРИ ХВАТАЈУ И ЛИЦЕ ВОЗАЧА, ЗА ЛАЖИРАЊЕ СЕ ИДЕ НА РОБИЈУ :: Semberija INFO ::

 

РАДАРИ ХВАТАЈУ И ЛИЦЕ ВОЗАЧА, ЗА ЛАЖИРАЊЕ СЕ ИДЕ НА РОБИЈУ


БАЊАЛУКА - Стационарни радари, који су 1. септембра на подручју Бањалуке почели евидентирати прекорачење брзине и пролазак кроз црвено свјетло на семафору, имају толико добру резолуцију да се на снимцима одлично види и лице возача, сазнају "Независне новине".

На тај начин, према ријечима наших саговорника, онемогућене су злоупотребе у смислу да се о закон огријешио један возач, а да се полицији достави име и остали подаци другог возача, што је кажњиво, те је запријећена и затворска казна.

Стручњаци поздрављају то што се, коначно, стало украј возачима који су се користили овом врстом обмане.
"То што такав систем детектује и лица возача дефинитивно је значајно. Лично знам људе који су давали податке о другим возачким дозволама, како не би остали без своје. Треба да сноси санкцију онај ко је починио прекршај", рекао је за "Независне новине" Илија Кременовић, вјештак саобраћајне струке.

Сличног је става и вјештак Радиша Тодоровић, који истиче да нема ништа против радара јер су корисни. "То што камере тих радара имају одличну резолуцију је савршено. Ја сам вештак и знам да су возачи свашта радили. Нема смисла да се, након што возач почини прекршај, изјасни да је прекршај направила на пример тетка, која није возила 30 година", рекао је Тодоровић у изјави за "Независне новине".

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске апеловали су на власнике возила да се одговорно понашају.
Наиме, како додају, ако власници возила у времену назначеном у обавјештењу о почињеном прекршају нису управљали својим возилом, дужни су доставити тачне податке о ономе ко је прекршај починио, као и одређену документацију која је наведена у обавјештењу.  

Како су додали, полицајци ће у свим случајевима гдје постоји сумња у вјеродостојност података које је власник возила доставио све додатно провјерити и ако се утврди да су подаци нетачни, запријећена казна је и до двије године затвора. 

Подсјетимо, од 1. септембра почео је с радом стационирани радарски систем на подручју Бањалуке, а евидентира непрописну брзину и непоштовање забране пролаза (црвено свјетло) на раскрсницама.

У питању је девет стационарних радара, а локације на којима се налазе су Крфска улица, Улица Младена Стојановића, Улица књаза Милоша (раскрсница са Булеваром Милутина Миланковића), Пут српских бранилаца, магистрални пут М-И 101, мјесто Карановац, магистрални пут М-И 101, мјесто Залужани, магистрални пут М-И 108, мјесто Пиљагићи, магистрални пут М-И 108, мјесто Драгочај (раскрсница Рамићи - Драгочај), те магистрални пут М-И 108, Улица Раде Радића, мјесто Зелени вир.

Како је јуче потврђено за "Независне", за првих пет дана регистровано је 4.069 прекршаја на тих девет локација у Бањалуци.

(независне)