Медицински часописи упозоравају на климатске промјене :: Semberija INFO ::

 

Медицински часописи упозоравају на климатске промјене


Више од 200 медицинских часописа широм свијета спрема се да објави уводник који позива лидере да предузму хитне мјере у вези са климатским промјенама и заштитом здравља.

Британски медицински журнал (БМЈ) навео је да је ово први пут да се толико публикација окупило да објави исти извјештај, што одражава озбиљност ситуације, преноси Гардијан.

У уводнику, који се објављује прије Генералне скупштине Уједињених нација и конференције о климатским промјена у Глазгову у новембру, наводи се сљедеће:

"Уочи ових кључних састанака, ми - уредници медицинских часописа широм свијета позивамо на хитну акцију како бисмо задржали просјечно глобално повећање температуре испод 1,5 степена, а како би смо зауставили уништавање природе и заштитили здравље."

У уводнику се наводи да здрављу већ штете глобална повећања температуре и уништавање природног станишта, на које здравствени радници деценијама скрећу пажњу.

"Уједињени смо у признавању да ће само фундаменталне и правичне промјене у друштву преокренути наш тренутни курс", кажу уредници медицинских часописа.

Такође се у уводнику додаје да највећу пријетњу глобалном јавном здрављу представља континуирани неуспјех свјетских лидера да задрже глобални пораст температуре испод 1,5 степена и да обнове природу, тако да се морају учинити хитне промјене у цијелом друштву које ће довести до праведнијег и здравијег свијета.

Главна уредница БМЈ-а Фиона Годли и једна од коауторки уводника, рекла је да су здравствени радници били на првој линији кризе корона вируса, али да су уједињени у упозорењу да температуре изнад 1,5 степена и допуштање континуираног уништавања природе ће донијети далеко смртоноснију кризу.

"Богатије нације морају да дјелују брже и учине више, а 2021. година мора да буде година у којој свијет мијења курс, јер наше здравље зависи од тога", рекла је Годли.

Танјуг / Независне