ДОДИК У ВАТИКАНУ: СА ПАПОМ ТЕМА БИО И СТЕПИНАЦ :: Semberija INFO ::

 

ДОДИК У ВАТИКАНУ: СА ПАПОМ ТЕМА БИО И СТЕПИНАЦ


Foto: AP Photo
Председавајући Председништва БиХ са папом Фрањом разговарао 45 минута, иако је обичај да састанци са поглаваром Римокатоличке цркве трају 20 минута

МИЛОРАД Додик, српски члан и председавајући Председништва, завршио је у петак службену посету Ватикану током које се састао са папом Фрањом и секретаром Свете столице, кардиналом Пјетром Паролином.

Додик је са папом Фрањом разговарао 45 минута, иако је обичај да састанци са поглаваром Римокатоличке цркве трају 20 минута.

- Папа је изразио задовољство чињеницом да је заједно са нашим патријархом трасирао пут везано за канонизацију Степинца кроз комисију - рекао је Додик.

Он је поглавару Римокатоличке цркве поклонио икону Светог Саве и кандило које је ручно израђено на Косову.
Уочи састанка Додика и папе Фрање у средишту Рима постројена је и гарда која је дочекала српског члана и председавајућег Председништва БиХ. У пратњи Милорада Додика је била и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Додик је рекао, након посете Ватикану, да је задовољан састанком са папом Фрањом. Нагласио је да је потребно наставити сарадњу институција Српске и БиХ са Католичком црквом.Истакао је да је папи пренео поздраве патријарха српског Иринеја.

Он је нагласио да су разговарали и о подршци Републике Српске Католичкој гимназији у Бањалуци, као и обнови католичке цркве на Петрићевцу, која је у завршној фази.