Скупови, путовања и мало вакцинисаних дижу број обољелих у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Скупови, путовања и мало вакцинисаних дижу број обољелих у БиХ


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Током љетних мјесеци широм БиХ су организовани фестивали, концерти, митинзи и зборови на којима се није ни марило за епидемиолошке мјере, а пандемија пала у заборав, па већ првог дана септембра број новозаражених дивља.

Према данашњем извјештају,  у БиХ је  драстично већи број новообољелих од короне -  906 - што је скоро дупло више него само дан раније, када је било новозаражено 474 особа.

Свједоци смо да се мјера ношења маске и дистанце на фестивалима, бројним музичким догађајима и концертима, политичким скуповима, као и зборовима не само грађани, већ  и они који су ове мјере доносили и на њих редовно подсјећали становништво нису придржавали.

На свим фестивалима, скуповима и зборовима је било хиљаде људи, а на папиру је дозвољено јавно окупљање до 120 особа.

С првим даном септембра надлежни пале аларме и упозоравају да је дошло до наглог скока броја обољелих, те је тако у Републици Српској од  784 лабораторијска узорака вирус потврђен код 364 особе, док су четири преминуле, у ФБиХ је регистровано 527 новообољелих, а евидентирано је седам смртних случајева, док је број новообољелих у Брчко дистрикту данас износио 15.

Да су попуштање дисциплине, окупљања, али и путовања, као и мали број вакцинисаних кумовали оваквој епидемиолошкој ситуацији, за "Независне новине" је потврдио Еднан Дрљевић, инфектолог из Опште болнице "Абдулах Накаш" Сарајево, који наводи да се не може очекивати да епидемиолошка ситуација мирује ако се ништа поводом тога не ради.

"Прво, мали број грађана је вакцинисан, друго, мјере које су биле и даље су на снази, али их више нико не поштује, те нико није ни био упозорен нити кажњен. Затим, нормално је да су туристичка мјеста такође извори ширења инфекције", рекао је Дрљевић.

Додао је да проблем представља и то што нико на границама не контролише бх. грађане приликом повратка из иностранства.

"Било је неминовно да до овога дође. Када су ме питали раније да ли ће у БиХ доћи четврти вал короне, рекао сам - реците ми један разлог да не дође", казао је Дрљевић, истичући да се ријетко ко придржава мјера које су на снази, нити се вакцинише већи број људи, одобравају се велики скупови, а контроле на границама за домаће туристе скоро да нема.

Делта сој детектован у Српској

Делта сој вируса корона детектован је у Републици Српској, а детаљи у вези с новим сојем ковида-19 у РС биће саопштени сутра у Институту за јавно здравство РС.

"Поводом детектовања делта соја вируса корона у Републици Српској, након посљедњег секвенционирања, у амфитеатру Института за јавно здравство Републике Српске, сутра у 11 часова биће одржана конференција за новинаре", саопштили су у Институту.


​Независне новине