ГЛАЗГОВ - НАРКОМАНСКА ПРИЈЕСТОНИЦА ЕВРОПЕ :: Semberija INFO ::

 

ГЛАЗГОВ - НАРКОМАНСКА ПРИЈЕСТОНИЦА ЕВРОПЕ


ГЛАЗГОВ - Највећи град у Шкотској, посљедњих деценија нашао се у вртлогу овог новог нарко-проблема који све више постаје политички утег, али и друштвени.

Наиме , нигдје у Европи људи не умиру од посљедица наркотика као у Шкотској. Тужан сплет друштвених проблема и политичких неприлика - као и смртоносни микс хероина, кокаина и валијума главни су узрок овог проблема.

Џејсон Волас данас је 46-годишњак, бивши овисник, који је двадесет година свог живота наизмјенце живио на улици и по затворима. Неколико пута је "за длаку" избјегао смрт. Престао се дрогирати прије 12 године, захваљујући групи за самопомоћ те је отад чист. Чак више ни не пије.

Волас прича опрезним, али тешким гласом. Тијело му је повратило снагу, али прошлост је оставила своју ознаку на његовом лицу. Данас ради у Шкотском форуму за дроге, те је тако и даље у контакту с овисницима.

"У глазговским сиромашним четвртима, готово сваки четврти становник има акутни нарко-проблем, чак и ако не рачунате алкохол. Имамо драматичну епидемију смрти повезаних с дрогама", каже Волас.

Премда не постоји поуздан податак о броју овисника, стопа морталитета тужно говори сама за себе. Током 2013., Шкотска је забиљежила 527 случајева гдје су илегални наркотици проузроковали или директно утицали на смрт особе. У протеклих седам година, ове бројке су експлодирале. Прошле , 2020. године, чак 1339 људи умрло је од кориштења дрога, што је био нови рекорд. Мушкарци у статистици сачињавају двије трећине свих преминулих. О томе колико је озбиљан проблем са наркотицима говори и податак да глазговска полиција са собом рутински носи назалне спрејеве који садрже противотров за тровање опијатима, како би могли непосредно интервенисали у хитним случајевима.