И школарци у Федерацији у БиХ кренули у школу У учионице улази мање од половине вакцинисаног особља :: Semberija INFO ::

 

И школарци у Федерацији у БиХ кренули у школу У учионице улази мање од половине вакцинисаног особља


Школарци у Федерацији БиХ званично наставу почињу данас и то у у школским клупама, након вишемјесечног похађања онлајн или комбиноване наставе у терминима и групама, због актуелне пандемије КОВИД-19.  С обзиром да епидемиолошка ситуација током јула и августа у БиХ биљежи тренд погоршања, неопходно је да се у школама и касније, на факултетима озбиљније проведу све епидемиолошке мјере. 

Институт за здравље и сигурност хране Зеница је, од почетка пандемије, био на услузи руководном и наставном особљу у вртићима, школама и на факултетима у ЗДК, али и другим дијеловима БИХ, кроз израду и имплементацију низа мјера превенције и заштите. 

- Почетком ове седмице школама смо упутили Измјене и допуне Процедуре за рад одгојно-образовних установа - водич за унапређење биосигурности у контексту КОВИД-19. Претходне верзије ових докумената биле су сачињење на основу актуелног епидемиолошког стања током августа прошле и јануара ове године. Нови документи су фактички сумирање свих досадашњих мјера кроз један документ, истиче Нино Хасаница, начелник Службе за школску хигијену ИНЗ. 

Школама је достављено и ,,Упутство за комуникацију и протокол поступања у контексту ,,школе и КОВИД-19" у којем су наведени и дежурни контакт телефони, те други видови помоћи за сигурну организацију наставе. Према подацима које је из образовних установа прикупио Институт, до краја августа у дванаест општина и градова ЗДК је првом или с обје дозе вакцинисано 43 посто наставника и образовног особља у основним и средњим школама, док то по изјавама у анкети ових дана намјерава учинити још седам посто од укупно 4.566 запослене особе у образовању.
 
Оно што свакако забрињава јесте да готово половина (49,6 посто) особа, и то 1.571 у основним и 696 у средњим школама није вакцинисано, нити је најавило да ће то ускоро учинити.  Највише вакцинисаних је, како се могло и очекивати, у срединама гдје је КОВИД-19 однио пропорционално највише живота, односно гдје су посљедице у грађанству била најтеже. 

У ИНЗ-у напомињу да су први у БиХ у листу приоритета уврстили особље у образовним установама, те да је омогућено вакцинисање учитеља, наставника и професора, али и цјелокупног особља у образовним установама. 
- Свјесни смо да ћемо само заједничким радом и придржавањем мјера осигурати да епидемиолошка ситуација буде таква да нема потребе за рестрикцијама или враћање других модела наставе'', наводе из Института за здравље и сгурност хране.

​ИНЗ