Прашума Јањ на листи УНЕСКО-а обогатила туристичку понуду БиХ :: Semberija INFO ::

 

Прашума Јањ на листи УНЕСКО-а обогатила туристичку понуду БиХ


Одбор за свјетску баштину УНЕСКО-а у јулу је донио одлуку којом је прашума Јањ код Шипова проглашена природним добром од свјетског значаја у оквиру проширења локалитета свјетске баштине УНЕСКО-а.

Уврштавањем прашуме Јањ на УНЕСКО Листу свјетске баштине уписано је прво природно добро из Босне и Херцеговине на ту престижну Листу. Прашума Јањ је строги природни резерват, површине од 295 хектара, од којих је издвојено 58 хектара у којима је забрањено искориштавање шуме и било каква људска дјелатност.

Природно добро од свјетског значаја “Исконске букове шуме Карпата и других региона Европе” проширено је с локалитетима из још шест држава потписница УНЕСКО Конвенције о заштити природне и културне баштине и то из Чешке, Француске, Сјеверне Македоније, Пољске, Швицарске и Босне и Херцеговине. Међу 15 нових заштићених подручја у оквиру те серијске номинације налази се и прашума Јањ код Шипова.

Шеф Уреда УНЕСКО-а у БиХ Синиша Шешум у изјави за Фену каже да је упис прашуме Јањ, као додатног елемента серијског добра свјетске баштине “Исконске букове шуме Карпата и других региона Европе” од изузетног значаја за Босну и Херцеговину, јер је то први локалитет природне баштине који је уписан на Листу свјетске баштине УНЕСКО-а.

“Свако подручје Свјетске баштине представља значајан развојни потенцијал, и не искључиво са становишта туризма. Оно што је важно имати на уму је да нити у једном тренутку јединствене универзалне вриједности због којих је Јањ уписан на ову престижну листу не смију бити угожене, а нарочито кроз кориштење локалитета у развојне сврхе”, подвукао је Шешум.

Он истиче да је упис одређеног подручја на Листу свјетске баштине УНЕСКО-а тренутак од када Босна и Херцеговина мора почети испуњавати све обавезе које је преузела номинацијом.

“Ово се посебно односи на стриктно придржавање свих одредби Конвенције о заштити свјетске културне и природне баштине из 1972. године, као и Оперативних смјерница за њену имплементацију. Важно је да се активно имплементирају све одредбе Плана управљања за добро свјетске баштине и да надлежне институције учине све како би се заштитиле јединствене универзалне вриједности, због којих је добро уписано на Листу”, подвукао је у изјави за Фену шеф Уреда УНЕСКО-а у БиХ Синиша Шешум.

Говорећи о номинацији пећине Вјетреница, те могућности кандидовања прашуме Перућица за упис на УНЕСКО-ову листу, Шешум наглашава да је припрема номинације Вјетренице, односно дорада номинације, у финалној фази.

“За очекивати је да Босна и Херцеговина достави номинацију УНЕСКО Центру за свјетску баштину до 1. фебруара 2022. године. Што се тиче евентуалне номинације Перућице, одуку њеном о иницирању требају донијети надлежне власти у Босни и Херцеговини. Први корак је направљен 2017. године уписом Перућице на Тентативну листу и на овај начин је отворена могућност за процес номинације”, појаснио је он.

Заслужни за то што се прашума Јањ нашла на Листи свјетске баштине УНЕСКО-а, између осталих, засигурно су и запослени у Шумском газдинству “Горица” Шипово, односно “Шумама Републике Српске” те професор Југослав Брујић са Шумарског факултета у Бања Луци који је прихватио израду Номинационог документа, а остали чланови експертског тима су пружали стручну помоћ у току израде.

Инжењерка шумарства Роса Ракита, шефица радне јединице за бригу о прашуми Јањ у склопу Шумског газдинства “Горица” Шипово, истиче у изјави за Фену да је одлуком Владе Републике Српске о заштити Строгог природног резервата “Прашума Јањ” то природно добро на територији општине Шипово заштићено највишом категоријом Иа, према класификацији Међународне уније (ИУЦН).

“Значи, цијела површина резервата је заштићена Иа категоријом. Према ИУЦН категоризацији – Иа категорија представља строги природни резерват, обухвата строго заштићено подручје издвојено због заштите биолошке разноврсности, гдје је посјећивање и кориштење простора строго контролисано и ограничено. То подразумијева да је строго забрањено брање и уништавање биљака, убијање, хватање и узнемиравање животиња и било какав облик привредног кориштења”, појашњава Ракита.

Кад је ријеч о обавезама које настају уписом на Листу свјетске баштине УНЕСКО-а, Роса Ракита подвлачи да као и у претходном периоду, обавезе ЈП “Шуме РС”, ШГ “Горица” према очувању прашуме односе се на заштиту, те да константно треба радити на унапређењу физичке заштите, кроз пројекте обезбиједити додатна средства за реализацију свих планираних активности.

“Прашума Јањ” је сада дио међународне мреже заштићених природних локалитета којих у свијету има 94 у 18 земаља. УНЕСКО ће обезбиједити дугорочну заштиту, а биће олакшан приступ међународним средствима”, истакла је инжењерка шумарства Роса Ракита.

Она подвлачи да је стављање на листу “Прашуме Јањ” потврда да је ШГ “Горица” предано радило на очувању прашуме 67 година.

“Треба захвалити генерацијама прије нас, а нас обавезати да је очувамо за наредна покољења. Општина Шипово има богату туристичку понуду. Улазак “Прашуме Јањ” на Листу свјетске природне баштине је обогатило туристичку понуду Републике Српске и уопште Босне и Херцеговине”, подвукла је Роса Ракита у разговору за Фену.

Посјете “Прашуми Јањ” као заштићеном подручју могу се реализовати уз обавезно присуство стручног лица – водича.

Све информације о прашуми и о начину посјете могу се наћи на сајту prasumajanj.com.

Акта