У СРБИЈИ СЕ ДНЕВНО БАЦИ ДВА МИЛИОНА КИЛОГРАМА ХРАНЕ :: Semberija INFO ::

 

У СРБИЈИ СЕ ДНЕВНО БАЦИ ДВА МИЛИОНА КИЛОГРАМА ХРАНЕ


У Србији, на граници апсолутног сиромаштва, живи седам одсто становништва, што је готово пола милиона људи, док је у ризику од сиромаштва 23,2 одсто становништва, што је готово четвртина популације, а многи од ових грађана зависе од донација хране које су тренутно недовољне, саопштила је Фондација Ана и Владе Дивац.

У саопштењу се наводи да се у исто вријеме процјењује да се у Србији дневно баца два милиона килограма хране, поводом чега је Коалиција за доброчинство, предвођена Фондацијом Ана и Владе Дивац, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) покренула кампању „Спасимо храну, спасимо хуманост”.

Како је најављено, кампања, која ће трајати до новембра ове године, обухватиће низ акција донирања хране пред „Национални дан давања” девети октобра, као и током самог тог дана.

„Упркос томе што се храна све више донира, а произвођачи и трговци желе да донирају вишкове хране народним кухињама, банкама хране и добротворним организацијама, количина хране која се донира и даље чини само мали дио у укупном вишку јестиве хране доступне у Србији”, наводи се у саопштењу.

Према анализи коју су спровели Форум за одговорно пословање и Коалиција за доброчинство, донације хране у Србији би могле да буду увећане на годишњем нивоу за вриједност од близу 160 милиона динара на укупно 700 милиона динара, уколико би био укинут ПДВ на донације хране.

„Када је у питању утицај на животну средину, подаци УН Агенције за храну и пољопривреду (ФАО) указују да је уништавање хране један од највећих загађивача ваздуха са осам одсто учешћа у укупној емисији гасова који изазивају ефекат стаклене баште на глобалном нивоу”, наводи се у саопштењу.

Кампања „Спасимо храну, спасимо хуманост” реализује се у склопу Пројекта за унапређење оквира за давање који финансира УСАИД, а спроводи Коалиција за доброчинство, чији су чланови и Траг фондација, „Цаталyст Балканс”, Смарт Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.