Долина лавова спремна, неће прихватити агресију талибана :: Semberija INFO ::

 

Долина лавова спремна, неће прихватити агресију талибана


Фото - Танјуг / АП
БАЗАРАК - Званичник Националног фронта отпора (НРФ) задужен за спољне послове Али Назари изјавио је данас да покрет окупљен у провинцији Панџшир на сјевероистоку Авганистана има хиљаде бораца спремних за борбу, али је изразио наду да ће се мировни преговори наставити.

"Али ако преговори не буду успјели ми нећемо прихватити било какву врсту агресије талибана", поручио је Назари, преноси ББЦ.

У међувремену, талибани су саопштили да су опколили упориште НРФ у провинцији Панџшир и да је штаб покрета отпора под опсадом.

Званичници повезани са покретом отпора потврдили су да талибани напредују у том региону сјевероисточно од главног града Кабула.

Амрулах Салех, који је био потпредсједник у влади коју су збацили талибани, а сада се налази у провинцији Панџшир, објавио је на свом Тwиттер налогу да су талибани окупили снаге близу улаза у долину.

Провинција Панџшир, а посебно истоимена долина, познати су по организовању успјешног покрета, укључујући и супротстављање совјетским снагама током рата од 1979. до 1989. године, али и талибанима током деведесетих.

Провинција је и даље под контролом НРФ који је основао Ахмад Масоуд, син авганистанског хероја и иконе покрета отпора Ахмада Шаха Масоуда.

Назари је изјавио да покрет НРФ има "хиљаде бораца спремних за отпор", иако ББЦ није независно потврдио ову тврдњу.

"Међутим, радије бисмо да преговарамо о миру прије било каквог рата или сукоба", поручио је Назари.

Танјуг / АП