Кина доноси сет мјера против непоштених пракси на интернету :: Semberija INFO ::

 

Кина доноси сет мјера против непоштених пракси на интернету


Кинески регулатори објавили су нацрт сета прописа за интернет сектор, који предвиђа забрану нелојалне конкуренције и ограничавање употребе корисничких података, што је најновији корак у акцији сузбијања монопола технолошких компанија у земљи.

Кина је појачала контролу над интернет платформама, наводећи као разлог ризик од злоупотребе тржишне моћи ради потискивања конкуренције, ризик од неовлашћене употребе података корисника и кршење права потрошача.
Акције интернет компанија на берзи у Хонг Конгу пале су након објаве нацрта прописа. Видео платформа Билибили пала је за више од 5,0 одсто, док су Тенцент, Алибаба и достављач хране Меитуан потонули за 3,5 процената, 2,6 и 1,4 одсто, преносе агенције.

Интернет оператери „не смију да примјењују или помажу праксе нелојалне конкуренције на интернету, да нарушавају поредак тржишне конкуренције и угрожавају фер трансакције на тржишту”, пише у нацрту објављеном на веб сајту Државне управе за регулацију тржишта (САМР).

Регулатор посебно наглашава да пословни субјекти не смеју да користе податке или алгоритме како би преотели промет или утицали на избор купаца. Такође не могу да користе техничка средства за незаконито преузимање или коришћење података других пословних субјеката.

Компанијама ће такође бити забрањено да измишљају или шире нетачне информације како би наштетиле угледу конкурената и треба да престану са маркетиншким праксама као што су лажне рецензије, купони или „црвене коверте” (новчане награде) које користе као мамац за побољшање свог рејтинга.

Нацртом правила се такође предвиђа забрана праксе компанија за е-трговину којом се трговцима брани да робу и услуге продају на конкурентским платформама.
Приједлог прописа је отворен за јавну расправу до 15. септембра.

САМР је раније увео различита ограничења и изрекао новчане казне појединим технолошком гигантима у настојању да ограничи антиконкурентске или монополистичке поступке.

У априлу, након вишемјесечне истраге, САМР је казнио Алибабу са рекордних 2,5 милијарди долара због учешћа у нелојалној конкуренцији, а у јулу је наложио платформи за друштвене мреже Тенцент да укине ексклузивне лиценце за неке пјесме на свом музичком стриминг сервису. Такође је блокирао спајање двије компаније за стримовање игрица које је Тенцент водио.

Агенције