Држављани БиХ из Кабула за “Глас Српске” о паклу у Авганистану: Да су хтјели, могли су нас појести :: Semberija INFO ::

 

Држављани БиХ из Кабула за “Глас Српске” о паклу у Авганистану: Да су хтјели, могли су нас појести


КАБУЛ, БАЊАЛУКА - Ситуација у Кабулу полако се враћа у нормалу, али лоша искуства са талибанима буде немир и велику неизвјесност међу локалним становништвом, које је избезумљено и само жели побјећи из Авганистана.

Рекли су то јуче у исповијести за “Глас Српске” држављани БиХ Добривоје Лубура и Дамир Хамзић, који су претходних дана били свједоци драматичних дешавања у овој азијској земљи.

Лубура је више од шест година био војни инструктор и шеф обезбјеђења у кампу “Барон” надомак аеродрома у Кабулу. Уз велике напоре и још већу срећу успио је да напусти Авганистан и јуче допутује својој породици у Сарајево.

- Нисам јео и спавао пет дана. Посљедње ноћи пред евакуацију били смо опкољени са свих страна у кампу. Буквално смо им били на нишану. Нису нас нападали. Нису жељели да нас нападну, јер да су хтјели, могли су нас појести - истиче Лубура.

Наглашава да је, у ствари, невјероватно како су талибани организовани и шта се све дешава у тој земљи.

- Не могу да вјерујем да ти у ствари дивљаци функционишу као једно. У историји војске и ратовања ово није забиљежено, да том силином и темпом напредују. Ништа ми није јасно, а посебно да се толика војска предала. Да су успјели све да држе, па чак и америчку војску, која је бројна, посебно поред аеродрома у Кабулу - открива Лубура за “Глас Српске”.

Каже да је комплетно становништво у Авганистану избезумљено од страха и неизвјесности, а посебно млађе генерације.

- Тамо је много млађе популације, која је таман почела прихватати западну културу и којима је постало нормално да имају телевизор или интернет. Сада су сви у огромном страху. Они само знају за приче о талибанима прије 20 година и не могу никако прихватити да ће поново доћи нешто стравично, јер то се не може описати, већ мора уживо видјети, како и у којој мјери тај њихов религиозни начин живота изгледа - каже Лубура.

Истиче да је на десетине хиљада становника већ данима окупљено око аеродрома. На све начине покушавају побјећи.

- Јадни људи, покушавају на било који начин да се домогну било каквог авиона - каже Лубура.

Он је током боравка у Авганистану један период обучавао и авганистанску националну гарду.

- Њихова војска презире талибане. Многи су изгубили чланове својих породица, а сада су се некако као по комади предали - прича у невјерици Лубура и напомиње да су у кампу били у великој опасности, јер их је било много мање у односу на талибане који су их опколили.

Понавља да су имали донекле и среће, јер су били близу аеродрома.

- Пошто је мој посао био обезбјеђење, дужан сам био да што више људи скупим у тај, сада већ сабирни и транзитни центар, гдје су свраћали припадници разних цивилних и војних служби који се тамо налазе. Једна ствар ме ипак вријеђа, што су појединци говорили “шта су чекали до задњег дана, драги им долари, па нису раније напустили Кабул”. Моја лична позиција била је таква да сам из моралних и професионалних разлога настојао остати тамо што дуже, како бих што већи број људи збринуо. То ми је био посао - истакао је Лубура и поручио да, иако је био животно угрожен, боље се осјећа када зна колико је људи успио да спаси.

Већ пет година Хамзић ради у Авганистану, гдје је ангажован као подршка НАТО трупама, а вратио се, како каже, у авганистанску престоницу прије само десетак дана.

- Сви смо добро. Нисмо уплашени, јер смо били свјесни гдје долазимо. За сада је мирно и без инцидената. Тренутно се налазим у НАТО бази у Кабулу, гдје сваког часа треба да стигну и остала двојица наших држављана, па ћемо чекати авион - истакао је Хамзић, са којим смо успјели комуницирати једино путем вајбера, јер су телефонске мреже и сигнал били веома слаби.

Према његовим ријечима, три држављанина БиХ јуче су напустила Кабул њемачким војним авионом, док два чекају транспорт у дио аеродрома који осигуравају НАТО војници.

- Ја сам на списку за лет у 18 часова по локалном времену - навео је Хамзић.

У Амбасади БиХ у Пакистану, која нерезидентно покрива Авганистан, рекли су јуче за “Глас Српске” да су три држављанина БиХ из Кабула евакуисани у Катар, двојица у Франкфурт, док су тројица, према њиховим информацијама, у лету за Узбекистан.

Хаос на аеродрому

Талибански команданти и војска пуцали су јуче у ваздух да растјерају масу на аеродрому у Кабулу, рекли су представници талибана, а из Пентагона наводе да је тамо сада 4.500 америчких војника и да их још стиже.

- Немамо намјеру да некога повриједимо - рекао је представник талибана.

Он је додао да на аеродрому у Кабулу и даље влада хаос за који, како је рекао, одговорност сносе западне снаге због хаотичног плана евакуације.

Портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да је на аеродрому у Кабулу сада 4.500 америчких војника, а да се у наредна 24 часа очекује још неколико стотина. Он је навео да су то амерички војници који надгледају евакуацију.

Глас Српске