Стање безбједности саобраћаја у јулу на подручју Бијељине: Појачана контрола саобраћаја и у августу :: Semberija INFO ::

 

Стање безбједности саобраћаја у јулу на подручју Бијељине: Појачана контрола саобраћаја и у августу


Јули и август су мјесеци који су карактеристични по већем броју саобраћајних незгода са тежим и смртним повредама, те због тога и Министарство унутрашњих послова Републике Српске у овом периоду планира организовање више акција усмјерених на појачану контролу саобраћаја, изјавио је на конференцији за штампу у Полицијској управи Бијељина Раденко Кнежевић, инспектор Сектора полиције за безбједност саобраћаја.

Кнежевић истиче да се акценат ставља на оне прекршаје који су у узрочно - посљедичној вези са тежим облицима саобраћајних незгода, јер је основни циљ превенција и смањење броја саобраћајних несрећа са погинулим и теже повријеђеним особама.

“У јулу ове године на подручју Бијељине укупно је евидентирано 5.113 прекршаја из области безбједности саобраћаја, што је за 14 одсто више у односу на исти период из 2020. године. Из саобраћаја је, због вожње под дејством алкохола, искључено 509 возача, што је за око 220 одсто више у односу на исти период 2020. године. Уз помоћ радарских система евидентирано је 2.641 прекршај прекорачења прописане брзине кретања. Ова два прекршаја, вожња под дејством алкохола и прекорачење брзине, чине око 50 одсто од укупног броја евдентираних прекршаја из области безбједности саобраћаја, одакле се јасно види да је Полицијска управа Бијељина своје активности у протеклом периоду усмјерила на оне прекршаје који се дужи низ година доводе у узрочно - посљедичну везу са тежим облицима саобраћајних незгода”, каже Кнежевић, истичући да је на подручју Бијељине контрола брзине кретања вршена уз помоћ три радарска система, “Патрол”, такозваног пресретача (евидентирано 778 прекршаја), уз помоћ радарског система “Дуал” (евидентирано 1.556 прекршаја) и радарског система “Фама”, (евидентирано 307 прекршаја).

Кнежевић истиче да је у јулу ове године реализовано девет појачаних контрола саобраћаја, од чега три са нивоа Министарства унутрашњих послова РС и Управе полиције РС и шест са нивоа Полицијске управе Бијељина. “У склопу ових активности евидентирано је укупно 2.239 прекршаја из области безбједности саобраћаја, при чему је из саобраћаја због вожње у алкохолисаном стању искључено 465 возача. Због вожње под дејством алкохола, концентрација већа од 1,5 грама/килограм алкохола у организму,  слободе је лишено 27 возача. Санкционисано је 40 возача двоточкаша, а привремено је одузето пет аутомобила од вишеструких повратника у чињењу саобраћајних прекршаја”.

Појачана контрола саобраћаја, истакао је Кнежевић, биће настављена и у августу ангажовањем свих радарских система и уређаја за контролу возача под дејством алкохола. Циљ је да се смањи број саобраћајних незгода са тежим и смртним повредама.  У јулу је, иначе, на путевима ове регије евидентирано 107 саобраћајних незгода, што је за око пет одсто више у односу на прошлогодишњи посматрани период. У 28 незгода регистроване су настрадале особе, више за око 17 одсто, док је у једној саобраћајној несрећи  возач мотоцикла задобио смртне повреде. Најугроженија категорија у саобраћају су и даље возачи мопеда и мотоцикла, напомиње Раденко Кнежевић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић