АМАЗОНУ СТИГЛА МИЛИОНСКА КАЗНА :: Semberija INFO ::

 

АМАЗОНУ СТИГЛА МИЛИОНСКА КАЗНА


Амазон се суочава са досад највећом новчаном казном због кршења европског закона о приватности података од чак 746 милиона евра.

Највећа свјетска интернет продавница нашла се под ударом ЦНПД, тијела за заштиту података из Луксембурга, које је закључило да Амазон обрађује личне корисничке податке кршћећи Општу уредбу о заштити података (ГДПР).

Амазон се бранио аргументима да је одлука "без основа".

- Није дошло до повреде података, нити су подаци о клијентима изложени било којој трећој страни - наводи Амазон и додаје, да планира да се жали.

Одлуком је закључена истрага покренута жалбом француске групе за заштиту приватности Квадратура из 2018. године.
ГДПР је омогућио контролорима да први пут могу да наплаћују казне у износу до четири одсто годишње глобалне продаје компаније. Највећа досадашња казна била је од 50 милиона евра за Гугл, а изрекао ју је француски ЦНИЛ којег иначе зову најстроже надзорно тијело у Европској унији.

Иначе, сједиште Амазона у ЕУ је у Луксембургу, због чега је то локално регулаторно тијело било задужено за праћење усклађености компаније са законом о заштити података.

Америчка компанија тврди како прикупља податке ради побољшања корисничког искуства и поставља смјернице које уређују шта запослени могу учинити с њима.

Међутим, поједини законодавци и регулатори забринути су и тврде да је компанија искористила ту велику количину података како би прибавила неправедну предност на тржишту.

Европска комисија оптужила је Амазон да нарушава правила равноправне конкуреције на тржишту интернет малопродаје и отворила истрагу о сумњама да интернет див користи податке независних трговаца које угошћује на својој платформи како би им успјешније конкурисао.