ЈУГ ЕВРОПЕ СЕ БОРИ С ПОЖАРИМА, СЈЕВЕР ЧИСТИ НАКОН ПОПЛАВА :: Semberija INFO ::

 

ЈУГ ЕВРОПЕ СЕ БОРИ С ПОЖАРИМА, СЈЕВЕР ЧИСТИ НАКОН ПОПЛАВА


Шумски пожари, потпомогнути врућинама и снажним вјетровима, у понедјељак харају јужном Европом док неке сјеверне земље чисте и уклањају наплавине након викенда обилних киша и поплава.

У Грчкој је премијер Кириакос Митсотакис рекао да су се ватрогасци у посљедња 24 сата борили с готово 50 пожара, а вјероватно ће их бити више јер метеоролози најављују нове таласе врућина.

“Желим нагласити да је август увијек тежак мјесец”, рекао је. “Зато нам је важно, свим државним службама, да будемо потпуно приправни док период пожара формално не заврши”.

Ватрогасне службе су рекле да је неколико пожара узроковала непажња на фармама и градилиштима, и да су се многи догодили на Пелепонезу. Нема извјештаја о жртвама.

Стање у јужној Европи у оштрој је противрјечности с обилним кишама које су погодиле сјеверне земље од Аустрије до Британије након катастрофалних поплава у Њемачкој и сусједним земљама прошле седмице.

Пожари у Италији

На италијанском острву Сардинији противпожарни авиони из Француске и Грчке појачали су локалну флоту у борби против пожара на острву на ком је изгорјело више од 4.000 хектара површина, а 350 људи морало бити евакуисано.
На Сицилији су пожари избили близу града Ерицеа, на западу острва.

У шпанској сјевероисточној регији Каталонији изгорјело је више од 1.500 хектара близу града Санта Колома де Куералт, а више десетина људи морало је бити евакуисано. У понедјељак је 90 одсто пожара стављено под надзор, саопштили су ватрогасци и власти.

У Лиетору у централној шпанској регији Кастили-Ла Манча, током викенда изгорјело је више од 2.500 хектара, рекле су власти.

До сада је ове године у Шпанији пожар захватио 35.000 хектара, и то је још увијек знатно мање од 138.000 колико је изгорјело 2012., најгорој години протекле деценије.