ИЛИНДАНСКИ САБОР У ПОЖАРНИЦИ :: Semberija INFO ::

 

ИЛИНДАНСКИ САБОР У ПОЖАРНИЦИ


Завичајно удружење Тузлака у Бијељини и црквена општина Пожарница ће уз подршку Градске управе Бијељина организовати 2. августа, Илиндански сабор, у Пожарници код Тузле, са почетком у 15 часова.

-Позивамо све наше грађане који су некакда живјели на територији Пожарнице, односно на подручју тузланске регије, да се окупимо 2. августа у 15 часова, како бисмо обиљежили традиционални Илиндански сабор. Ове године обиљежавамо 125 година од освећења храма, који је током протеклог рфата пшорушен, али је 2016. године обновљен. Прошле године смо кренули и са обновом фрескописа у храму Светог пророка Илије“, рекао је свештеник Спасоја Радовановић, парох тузланско-пожарнички и додао да је обезбијеђен бесплатан превоз из Бијељине. Он је подсјетио да је у Пожарници прије ратних деведесетих година живјело неколико хиљада православних домаћинстава, а данас их је 63, односно око 120 људи, а живе искључиво од сточарства и пољоприреде. Градоначелник Љубиша Петровић рекао је да је ово наставак добре сарадње Градске управе и Завичајног удружења Туизлака, као и црквене општине Пожарница.

-Сарадња подразумијева сваку врсту подршке и тако ће бити и наредних година“, рекао је Петровић. Он је нагласио да ће се у наредном периоду, Завичајно удружење Тузлака и Градска управа, заједнички појавити и пред институцијама Града Тузла, како би се инсистирало на побољшању инфраструктуре и одржавања мјесних гробаља на том подручју, те да се за православне повратнике обезбиједе достојанствени животни услови.

Semberija info