У Токију 23. јула почињу 32. Олимпијске игре: У погону 43 борилишта :: Semberija INFO ::

 

У Токију 23. јула почињу 32. Олимпијске игре: У погону 43 борилишта


Укупно 43 борилишта биће у погону током Олимпијских игара (од 23. јула до 8. августа) и Параолимпијских игара (од 24. августа до 5. септембра) у Токију, од којих је 25 већ било изграђених, десет је привремених грађевина, а осам их је потпуно нових.

Нажалост, због пандемије вируса корона су домаћини Игара били присиљени да донесу одлуку о одржавању такмичења без присуства публике, па ће трибине ових здања одзвањати празнином, што неће умањити њихову љепоту. Борилишта су распрострањена на два главна подручја јапанске метрополе. Први дио се налази у подручју Токијског залива, земљишта "отетог" Тихом океану на југу града, а остатак је у централном, историјском дијелу, у којем су поново изграђени или обновљени објекти кориштени 1964. у вријеме одржавања 18. Олимпијских игара.

Спорт клуб је издвојио неколико најважнијих објеката у којима ће се одржавати такмичења за вријеме 32. Олимпијских игара.

Нови олимпијски стадион - На истој локацији на којој је стајао олимпијски стадион за Игре 1964. у самом центру Токија, изграђено је ново, модерно здање са капацитетом за 68.000 гледалаца којих, нажалост, неће бити. Олимпијски стадион ће бити мјесто на којем ће Игре бити отворене и затворене, а на њему ће бити одржана готово сва атлетска такмичења, те финална утакмица турнира за фудбалерке. Ова грађевина је била предмет контроверзи 2015. јер су трошкови иницијалног пројекта данас покојне ирачко-британске архитектице Захе Хадид достизали готово двије милијарде евра. Јапанска влада се потом одлучила за пројекат јапанског архитекта Кенга Куме, који је био јефтинији (1,3 милијарде евра) и у којем је предност дата традиционалним јапанским материјалима, попут дрвене грађе од цедра.

Водени центар - Импозантно здање у Токијском заливу угостиће такмичења у пливању, умјетничком пливању и скоковима у воду. За Игре је био предвиђен капацитет од 15.000 сједећих места, који би потом био смањен на 5.000 за потребе других такмичења и локалног становништва. Занимљивост овог центра је помични зид, помоћу којег се од 50-метарског базена могу направити два 25-метарска, а подешавати се може и дубина базена.

Аријаке арена - Олимпијски одбојкашки турнир и Параолимпијски кошаркашки турнир биће одржани у овој новоизграђеној дворани за 15.000 гледалаца. Закривљени кров је прекривен соларним плочама, које су морале да буду постављене тако да би се избјегло одбијање сунчеве свјетлости према оближњим небодерима. Попут Воденог центра, и Ариаке арена је опремљена термалним сензорима и геотермалним пумпама, како би се смањила емисија угљен-диоксида. Након Игара ће остати у употреби за спортске догађаје, али и за концерте.

Ниппон Будокан - Ово је храм борилачких спортова са закривљеним кровом, који би требало да личи на планину Фуђи. Осмоугаона грађевина која може примити 11.000 гледалаца налази се у близини Царске палате, а била је изграђена за џудо такмичења на Играма 1964. На овим Играма, за олимпијска одличја у њој ће се борити џудисти и каратисти. Ниппон Будокан има статус и легендарне концертне дворане. Овдје су "Битлси" 1966. одржали свој први концерт у Јапану. Сваког 15. августа овај центар је домаћин националног дана сјећања на жртве Другог свјетског рата уз присуство царског пара.

Олимпијско село - Изграђено је на земљишту правоугаоног облика у Токијском заливу. Село се састоји од 21 стамбене зграде које имају од 14 до 18 спратова. За вријеме Олимпијских игара на располагању ће бити 18.000 кревета, док ће на Параолимпијским играма свој привремени дом овдје наћи 8.000 особа. Село укључује дивовску кантину са 3.000 мјеста, те малу клинику, у којој ће бити обрађивани сви код којих се појави сумња на заразу вирусом корона, прије него што буду послати у карантин у хотел изван олимпијског села, или на лијечење у болницу. По завршетку Олимпијских и Параолимпијских игара планирано је да село буде претворено у луксузну резиденцијалну еко-четврт.

Фукушима и Сапоро - Сјевероисточни дио земље, који је 2011. уништен земљотресом, цунамијем и несрећом у нуклеарној електрани у Фукушими, симболично је повезан са Олимпијским играма у Токију, јер су им јапанске власти прије избијања пандемије надјенуле надимак Реконструкцијске игре. У Фукушими ће бити одржана такмичења у бејзболу и софтболу. Сапоро је смјештен 800 километара сјеверно од Токија и промовисан је у олимпијско борилиште иако то није ни тражио од организатора. На његовим ће се улицама за медаље такмичити маратонке, маратонци, ходачице и ходачи, што је резултат захтјева који је 2019. поставио Међународни олимпијски комитет (МОК) плашећи се великих токијских врућина и немогућих услова за одржавање такмичења у којима су спортисти изложени изузетним напорима.

Спортклуб / Независне