Вишковић: Вакцинисати максималан број људи како би се четврти талас дочекао што спремније :: Semberija INFO ::

 

Вишковић: Вакцинисати максималан број људи како би се четврти талас дочекао што спремније


ЗВОРНИК - Премијер Републике Српске Радован Вишковић позвао је данас грађане Републике Српске да искористе повољну епидемиолошку ситуацију и вакцинишу се, јер је потребно да се вакцинише максималан број људи у Српској како би што спремније дочекали, евентуално, неки надолазећи четврти талас вируса, о којем се већ говори у струци и медијима.

Вишковић је у Зворнику поновио да је према препорукама Свјетске здравствене организације и медицинске струке вакцинација једини лијек против вируса корона.

"Да би заштитили себе, своје породице, радне колеге, радно мјесто и економију треба да искористимо своје право и да се сви вакцинишемо", рекао је Вишковић након разговора са предсјеником Управног одбора компаније "Алумина" Милом Матићем и посјете пункту за вакцинацију радника у овом привредном друштву.

Истичући да у Српској у овом моменту има довољан броја вакцина, Вишковић је позвао све грађане Републике Српске, све запослене, све људе који желе да се вакцинишу, да то ураде ради свог и здравља других.

"Сада сам управо разговарао са здравстевним радницима који овдје вакцинишу раднике жАлуминеж и од њих сам добио мишљење да треба искористити повољну епидемиолошку ситуацију и вакцинисати се", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да се евентуални надолазећи четврти талас вируса, може дочекати спремно само ако се вакцинише што већи број људи, и то не само у "Алумини" него широм Републике Српске.

Вишковић је навео да се широм Републике Српске организовано омогућава вакцинација радницима у њиховим производним погонима, гдје долазе здравствени радници са свом логистиком.

Предсједник Владе Републике Српске изразио је задовољство одзивом радника компаније "Алумина" за вакцину и нагласио да у том колективу радници имају избор три врсте вакцине – "фајзер", "синофарм" и "спутњик ве".

У компанији "Алумина" пријавило се око 210 радника за вакцијацију, од којих је данас вакциинисао око 130, док ће сутра око 80 запослених примити вакцину.

У компанији је раније вакцинисано око 200 радника.  


Влада у Бањалуку улаже више од 105 милиона марака


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Влада у Бањалуку улаже више од 105 милиона КМ.


Коментаришући тврдње градоначелника Драшка Станивуковића да Влада није у Бањалуку уложила ниједну марку а да је обећала 50 милиона КМ, Вишковић је прецизирао да Влада улаже за гараже на Паприковцу 30 милиона КМ, трафои из "Електропреноса" коштају 22 милиона, а зграда онкологије 55 милиона КМ, што је укупно 105 милиона КМ.

"Градоначелник је мало у заблуди и није у питању само 50 милиона, него са зградом Онкологије тај износи прелази 100 милиона КМ", рекао је Вишковић и додао да је изгледа Станивуковић очекивао да му Влада у буџет пребацити 50 милиона КМ с којима ће он располагати.

Он је новинарима у Зворнику рекао да ће питање градње нове зграде Онкологије на Паприковцу бити на сједници Владе у четвртак, 22. јула.

"Више од 50 милиона КМ кошта нова зграда Онкологије. Ако то не треба Бањалуци нека градоначелник то и каже", рекао је Вишковић.

Премијер је рекао да постоје неке ствари које треба да уради град, а уколико Влада треба то да рјешава, очито је да нешто није уреду.

"За трафое Електропреноса БиХ ждеветкаж и ждесеткаж све је одобрено и само се чека да град одради своје процедуре. Ради се за ждесеткуж о некој замјенској локацији, а ријеч је о инвестицији од 17 милиона КМ. жДеветкаж је инвестиција од пет милиона и за њу је већ потписан уговор и град треба да изврши измјену Регулационог плана", подсјетио је Вишковић.

Он каже да је у вези са мостом Долац на Врбасу разговарао са директором предузећа "Аутопутеви" Републике Српске, јер су републичке власти преузеле улогу да заврше тај мост, те додао да град мора да ријеши имовинско-правне односе и пројекат.

"Не желим да полемишем са градоначелником и не пада ми на памет, али треба питати градоначелника да ли је завршио имовинско-правне односе и пројекат. Уколико је завршио ми ћемо у понедјељак расписати тендер за изградњу моста у том насељу", рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће Влада одржати своје обећање и помоћи са 750.000 КМ када је у питању Спортска дворана "Обилићево", те додао да градоначелник не чита, изгледа, дописе Владе.

"Ресорни министар Зора Видовић обавијестила је све локалне заједнице, па тако и град Бањалуку да до краја августа доставе пројекте које ће Влада одобрити и који ће бити суфинансирани са 20 милиона КМ које Влада жели да издвоји за локалне заједнице", навео је Вишковић.

Он је истакао да Влада неће давати новац локалним заједницама него да ће плаћати "ситуације".

"Не желим да се тај новац на било који начин злоупотријеби, него да у 64 локалне заједнице у Републици Српској Влада на такав начин помогне да се сагради неки од инфраструктурних пројеката за које локална заједница оцијени да јој је битан", рекао је Вишковић.

Он је додао да локална заједница мора да направи пројекат, да изабере извођача, распише тендер, потпише уговор и када извођач испостави прву ситуацију, Влада ће платити.

"То је свима јасно, а изгледа заиста некима није, па користим прилику да објасним онима којима то није јасно. Градоначелник Бањалуке Станивуковић за ту дворану треба да преда /документацију/ у Владу. Ако има спремно све што је прописано, биће му плаћено чим дође прва ситуација на наплату", истиче Вишковић.

Предсједник Владе је рекао да се помиње и 300.000 КМ за неки пут или неки дуг и додао да је Влада платила оно што је обећала за тај пут, а додатне радове које су имали за тај пут Влада неће плаћати.

​Срна / Глас Српске